V okolici 56 osnovnih šol bodo prostovoljci do 22. septembra izvajali podaljšano varovanje otrok

Škofljica, 11. septembra - Agencija za varnost prometa je skupaj z zvezo združenj šoferjev in avtomehanikov pripravila pilotni projekt, v okviru katerega bodo prostovoljci v okolici 56 osnovnih šol v Sloveniji vse do 22. septembra izvajali podaljšano varovanje otrok. "Namen je zagotoviti varnost otrok skozi vse leto," je dejal direktor agencije Igor Velov.

Po besedah direktorja Javne agencije RS za varnost prometa Velova želijo s projektom obuditi projekt Šolske prometne službe, ki so ga izvajali že pred desetletji. Potekal bo tako, da bodo prostovoljci na izpostavljenih prometnih prehodih s prometnim znakom stop ustavljali avtomobile, ko jih bodo želeli prečkati otroci, in tako poskrbeli za večjo varnost otrok.

Za zdaj bodo v projektu sodelovali prostovoljci zveze združenj šoferjev in avtomehanikov, na agenciji pa si želijo, da bi se sčasoma vanj vključili tudi drugi prostovoljci, denimo starši in stari starši otrok, predstavniki nevladnih organizacij in podobno.

"Želimo spodbuditi starše, šole in druge organizacije lokalnih skupnosti, da poskrbimo za varne šolske poti, pa tudi da otroke naučimo, kako ravnati v prometu," je dejal Velov.

V Zvezi združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije bodo po besedah njenega predsednika Aleša Kocjančiča naredili vse, kar je v njihovi moči, da bo projekt dosegel svoj namen. "Konec koncev je najbolj pomembno to, da skupaj z našimi prostovoljci sežemo do otrok, njihovih staršev in starih staršev ter osvestimo družbo, da je pomembno, da za varnost otrok skrbimo vsi skupaj," je dejal.

Na agenciji so v želji namenjati pozornost varnosti otrok vse leto pripravili še en projekt. Oblikovali so spletno platformo Načrti šolskih poti, ki predstavlja zbirko vseh šolskih poti v Sloveniji. Med drugim prikazuje priporočene poti za hojo učencev in opise posameznih najbolj izpostavljenih točk.

Namenjena je šolarjem in njihovim staršem, da preko nje dobijo vpogled v to, kje so najbolj varne proti za v šolo in na kaj je treba paziti. Namenjena je tudi učiteljem, ki bodo lahko vanjo vnašali posodobitve načrtov ter objavljali aktualna prometna obvestila, pa tudi upravljavcem občinskih cest, da dobijo vpogled v stanje na njihovem območju.

Na današnji predstavitvi obeh projektov je sodelovala tudi generalna direktorica za kopenski promet na ministrstvu za infrastrukturo Darja Kocjan in izpostavila, da na ministrstvu podpirajo ukrepe za večjo varnost otrok v prometu. "Če bomo poskrbeli za te udeležence v prometu, ki so najbolj ranljivi, bomo poskrbeli za vse. Na ta način namreč ustvarjamo pogoje za trajnostno mobilnost za vso prebivalstvo," je dejala.

Projekta so sicer predstavili v Osnovni šoli Škofljica, ki je ena od 56 izbranih šol, v okolici katerih bo potekal projekt obujanja Šolske prometne službe. Ravnatelj Roman Brunšek je izrazil zadovoljstvo, da je njihova šola vključena v projekt, saj leži "ob izredno prometni cesti, kjer imamo vsako jutri kolone in kjer so otroci velikokrat v dejanski nevarnosti". Tudi on se strinja, da je treba varnosti otrok pozornost posvečati skozi vse leto, v ta proces pa morajo biti vključeni vsi, od otrok do učiteljev, staršev in drugih, osnovno varnost pa mora nuditi tudi cestna infrastruktura, je poudaril.