Podjetja 10.9.2017 9:15

Elektro Maribor ob stoletnici z akademijo znanja

Maribor, 10. septembra - Družba Elektro Maribor letos beleži 100 let delovanja in ob tej priložnost javnosti predstavlja Akademijo distribucije. "Projekt je namenjen prenašanju znanja med sodelavci, razvoju tega znanja, interakciji s skupnostmi in opredeljevanju do ključnih vprašanj," je za STA povedal predsednik uprave Boris Sovič.

Bled.
Predsednik uprave Elektra Maribor Boris Sovič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"Mislim, da je eden od problemov Slovenije prav ta, da se stroka premalokrat opredeljuje do ključnih razvojnih vprašanj, ki vplivajo na razvoj celotne družbe," je dodal.

"S to akademijo se želimo povezati z okoljem ter predstaviti našo družbo kot prepoznavno v okolju in tisto, ki sooblikuje energetiko v Sloveniji," je dodatno pojasnil direktor projektov Peter Kaube.

Prvi dogodek, ki so ga priredili v okviru Akademije distribucije Elektro Maribor, je bil regionalni posvet na temo energetskega koncepta Slovenije, na katerem so soočili videnja inštitucij, lokalnih skupnosti in podjetij. Med drugim so izpostavili, da je potrebno zagotoviti celovito in enakopravno obravnavo deležnikov ter se zavezati za poštene in pregledne odnose med uporabniki, akterji trga, izvajalci dejavnosti, družbeniki, socialnimi partnerji in nevladnimi organizacijami ter uravnotežiti obravnavo celotne energetske verige in ustrezno obravnavati tudi distribucijo električne energije.

Po Sovičevih besedah je to zelo pomemben razvojni dokument, zato je prav, da svoje mnenje o njem poda čim več deležnikov.

Za začetek delovanja njegovega podjetja velja leto 1917, ko je Mestna občina Maribor nastavila prvega direktorja Mestnega električnega podjetja Maribor. Leta 1951 je bilo ustanovljeno podjetje z imenom Elektro Maribor, ki se je leta 1998 preoblikovalo v delniško družbo.

Danes pokriva celoten severovzhod Slovenije. Oskrbno območje obsega 19 odstotkov površine Slovenije oziroma 23 odstotkov slovenskega prebivalstva. Pokriva 25 odstotkov slovenskega elektrodistribucijskega omrežja in konec leta 2016 je bilo na območju Elektra Maribor 216.292 odjemalcev.

"Podjetje posluje zelo dobro," je povedal Sovič. "Intenzivno gradimo napredna in robustna omrežja. Imamo nadpovprečni delež kabliranih omrežij in vgrajenih elementov pametnih omrežij v Sloveniji in s tem želimo intenzivno nadaljevati," je dodal.

Elektro Maribor, ki zaposluje več kot 750 ljudi, je leto 2016 sklenil z 12,8 milijona evrov čistega dobička, kar je njegov najvišji rezultat v zadnjih dveh desetletjih. Lani so za investicije namenili 27,7 milijona evrov, kar je skoraj devet odstotkov več kot leto prej.