Turizem 5.9.2017 8:57

Postojnski turistični delavci že snujejo načrte za novo sezono

Postojna, 5. septembra - V občini Postojna so z dosedanjim potekom turistične sezone zadovoljni. Tako kot drugod po državi so zabeležili rast števila gostov, tem pa je letos na voljo tudi nekaj izboljšav in novosti. V teh dneh že snujejo nove dopolnitve turistične ponudbe, v pripravi je tudi strategija turističnega razvoja v občini za naslednje obdobje.

Postojna, Postojnska jama.
Postojnska jama, reka Pivka.
Foto: Anže Malovrh/STA

Po podatkih Statističnega urada RS je bilo v občini Postojna letos do konca julija ustvarjenih 51.435 nočitev, kar je 55 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Za pozitivno se je izkazalo, da sta bila oba turistično informacijska centra na vrhuncu sezone odprta vse dni s podaljšanim urnikom delovanja, so sporočili iz Občine Postojna. Hkrati je eden od njiju postal tudi predstavitveno-prodajno središče umetniško-obrtnih izdelkov lokalnih ustvarjalcev, v njem pa je mogoče najti tudi celotno kolekcijo novih turističnih spominkov s Postojnskega z motivi človeške ribice, Predjamskega gradu, Erazma Predjamskega in zmaja iz Postojnske jame.

Ljubitelji kolesarjenja, tako domačini kot obiskovalci, pa so se to sezono razveselili, da so vse tri glavne kolesarske poti skozi občino s skupno dolžino več kot 100 kilometrov znova v celoti označene. Na vseh treh so zamenjali poškodovane in nadomestili manjkajoče usmerjevalne table.

Letos so v Postojni pripravili tudi nov turistični vodič po občini, ki v šestih jezikih predstavlja glavne turistične znamenitosti, destinacije in ideje za doživetja ter ponuja pregledne informacije o nastanitvah in drugi ponudbi. Dogovoriti se je mogoče tudi za vodstvo turističnega vodnika, letošnja novost je tudi vse bolj priljubljeno opazovanje medvedov ali pa treking po domačih gozdovih - Po lovčevih poteh in Po poteh rjavega medveda.

Potekajo pa tudi druge aktivnosti, ki bodo v kratkem dopolnile turistično ponudbo na Postojnskem in njeno podobo: v pripravi je nov spletni portal z informacijami za turiste, v povezavi z drugimi občinami bodo označene dodatne kolesarske poti, sooblikuje in podpira se zanimive turistične produkte zasebnih ponudnikov, naštevajo na občini. V pripravi je tudi strategija turističnega razvoja v občini za naslednje obdobje, za katero bodo mnenja in predloge zbirali tudi na septembrskih delavnicah.