Turizem 3.9.2017 9:54

Hoteli v piranski občini z rastjo nočitev, sezone še ni konec

Portorož, 3. septembra - V hotelih v Piranu in Portorožu so letos do konca avgusta našteli 899.011 nočitev, kar je osem odstotkov več kot lani. Turistične sezone pa še ni konec, saj tudi septembra pripravljajo kar nekaj dogodkov, ki bodo zagotovo zanimivi za obiskovalce.

Portorož.
Hoteli v Portorožu.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Tri četrtine nočitev v hotelih v občini Piran so v prvih osmih mesecih ustvarili tujci. Med njimi je bilo največ nemško govorečih gostov in Italijanov, so sporočili iz Turističnega združenja Portorož.

Piranski hotelirji sicer opažajo spremembe v strukturi gostov. Več kot v prejšnjih letih je čeških, poljskih, madžarskih, francoskih in nizozemskih turistov, vračajo se tudi Rusi. Teh je bilo v prvem polletju 33 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Kot ugotavljajo v Turističnem združenju Portorož, njihovi gostje cenijo predvsem varnost destinacije, profesionalnost turističnega osebja, prijaznost lokalnega prebivalstva, čistočo in naravo.

V raziskavi, ki trenutno zajema odgovore nekaj več kot 300 naključnih turistov in jo bo turistično združenje redno izvajalo tudi v prihodnje, je kot motiv izbire destinacije na prvem mestu sonce in morje, na drugem pa zdravje in dobro počutje.

Kar polovica vprašanih je Piran ali Portorož obiskala prvič in mnogi se radi vračajo. Skoraj 40 odstotkov jih je namreč odgovorilo, da je to že njihov tretji obisk ali več. Dve petini se jih je odločilo za štiri- do sedemdnevno bivanje, nekaj manj kot tretjina za dve- do tridnevno, 15 odstotkov pa jih je ostalo osem dni ali več.

Septembra v piranski občini pripravljajo kar nekaj dogodkov. Konec naslednjega tedna bo v Piranu vsakoletni sprejem dijakov, ki bodo prvič sedli v klopi Gimnazije, elektro in pomorske šole iz Portoroža. Tridnevno dogajanje v gusarskem vzdušju bo vrhunec doseglo v soboto, 9. septembra, s prihodom Neptuna in njegove povorke, zaprisego novincev in krstom na glavnem pomolu v Piranu.

Konec meseca pa bodo s kar nekaj dogodki pospremili svetovni dan turizma, 27. september. Med drugim bo mogoče prisluhniti pogovoru z avtorico knjige Govor turizma Vesno Mikolič, ob dnevu odprtih vrat obiskati Aerodrom Portorož, kjer bo na voljo tudi pestra ponudba domačih izdelkov lokalnih pridelovalcev, ali spremljati izbor mis turizma s podelitvijo grba odličnosti v turizmu v občini Piran.