Turizem 31.8.2017 17:23

Nova evropska destinacija odličnosti je Koper

Ljubljana, 31. avgusta - Strokovna komisija je za novo evropsko destinacijo odličnosti izbrala Koper, ki ima po njenih besedah zelo jasno določeno strukturo in vsebino sobivanja turizma in kulture. Koper bo tako deležen posebnih promocijskih aktivnosti, med drugim tudi s strani Evropske komisije, ki je pobudnica projekta evropske destinacije odličnosti.

Koper. Mesto Koper. Foto: Peter Černuta/STA Arhiv STA

Koper.
Mesto Koper.
Foto: Peter Černuta/STA
Arhiv STA

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, ki je bila sicer namenjena predstavitvi aktualnih tematik slovenskega turizma, dejal vodja komisije Janez Bogataj, uspeva Kopru programe, ki izvirajo iz razmerja med kulturo in turizmom, zelo smiselno predstavljati različnim javnostim.

"Uspelo jim je združiti delovanje tako profesionalnih kot civilnih združenj, ki aktivno sodelujejo pri turistični promociji in oblikujejo ustrezne vsebine. Žirijo je zelo pozitivno presenetil tudi odnos vseh deležnikov turizma in kulture v Kopru," je poudaril Bogataj.

Pojasnil je, da so v Kopru opazili velik angažma na celotni ravni od župana do predstavnikov posameznih društev. "Edino v Kopru so se vsi zavedali vloge kulture v turizmu," je poudaril Bogataj.

Poleg Kopra so bile finalistke še destinacije Radol'ca, Ptuj, Kras in Slovenske Konjice. Strokovna komisija je vse ocenila v okviru terenskega ocenjevanja. Na razpis, ki ga je junija objavila Slovenska turistična organizacija (STO), se je sicer prijavilo 14 destinacij, ki zajemajo 35 slovenskih občin.

Evropska komisija je za letošnjo krovno temo destinacij odličnosti izbrala kulturni turizem. Destinacije so tako ocenjevali glede na kriterije, ki vključujejo specifiko kulturnega turizma v Sloveniji.

Po navedbah STO so nagradili destinacijo z razvito turistično ponudbo, temelječo na lastnih lokalnih opredmetenih kulturnih vsebinah, ki prispevajo k večji prepoznavnosti in kakovosti destinacije in spoštujejo načela trajnostnega razvoja.

Zmagovalna destinacija in finalistke bodo postale članice slovenske mreže evropskih destinacij odličnosti - EDEN, ki jo upravlja STO in omogoča mednarodno promocijo ter izobraževanje. Nagrajene destinacije bodo pridobile možnost za včlanitev v evropsko združenje destinacij EDEN, ki spodbuja izmenjavo izkušenj in dobrih praks, povezanih s trajnostnim razvojem turizma, ter omogoča povezovanje.

Evropska komisija je iniciativo EDEN zagnala leta 2006, Bruselj pa igra ključno vlogo pri pripravi tekmovanja. V minulih letih je naziv slovenske destinacije odličnosti prejelo šest destinacij, in sicer Brda, Dolina Soče, Solčavsko, reka Kolpa, Idrija in Laško.