Turizem 3.9.2017 8:55

Velik turistični porast letos tudi v Radovljici in Škofji Loki

Radovljica/Škofja Loka, 3. septembra - Letošnji velik porast števila turistov v Sloveniji se močno odraža tudi v tistih krajih, ki sicer po obiskanosti niso povsem v vrhu. Tako denimo tudi kraji na območju Radovljice in na Loškem beležijo precejšnje povečanje v številu turistov in nočitev. Domačini so ob tem začutili priložnost, zato hitro rastejo tudi namestitvene zmogljivosti.

Škofja Loka.
Za turiste zanimivo staro mestno jedro Škofje Loke.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Škofja Loka.
Staro mestno jedro.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Škofja Loka.
Središče Škofje Loke.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

"Ko se pet top turističnih lokacij v Sloveniji zapolni, turisti začnejo raziskovati tudi bližnje kraje," pojasnjuje direktorica javnega zavoda Turizem in kultura Radovljica Nataša Mikelj in dodaja, da se je to zgodilo tudi krajem v bližini Bleda. Turisti so začeli odkrivati Radovljico, Kropo, Begunje in Brezje. Mikljeva je prepričana, da je to prava pot in da mora Slovenija turiste iz centrov usmeriti na podeželje, promovirati tudi te kraje in jim dati priložnost.

Letošnji turistični rezultati so po vsej Sloveniji odlični. Enako je tudi na območju radovljiške občine, kjer so v prvih sedmih mesecih zabeležili 123.000 nočitev, v enakem obdobju lani pa 80.000. Porast je bil tako več kot 50-odstoten.

Hkrati Mikljeva opaža tudi ogromno novih nastanitev. "Nastanitvene kapacitete se odpirajo praktično vsak teden. Domačini so res začutili turizem in vsak, ki ima prosto sobo, jo skuša urediti in oddati. To je seveda super, ampak čaka nas še veliko dela, saj ni pomembna samo kvantiteta, temveč tudi kvaliteta, in na kakovosti bo treba delati v bodoče," je pojasnila.

Podobne trende v turizmu letos beležijo tudi na Loškem. V turistično-informacijskem centru v Škofji Loki tako beležijo 30 odstotkov višji obisk. "Veliko jih k nam prihaja iz Ljubljane, Bleda in Bohinja," je povedala vodja Turizma Škofja Loka Andreja Križnar in dodala, da so to predvsem individualni gostje, med katerimi je veliko družin in parov.

V Škofjo Loko pridejo z osebnimi vozili ali avtodomi, si ogledajo mestno jedro, vse več se jih ustavi tudi v Loškem muzeju, in potem potujejo naprej v Selško ali Poljansko dolino. Veliko je tudi kolesarjev in pohodnikov. Vse več turistov pa v Škofji Loki, kjer podobno kot v Radovljici prav tako močno narašča število manjših zasebnih nastanitev in penzionov, tudi prenočuje.

Namestitvene kapacitete so to poletje tudi na Loškem zelo dobro zasedene, kar naj bi se nadaljevalo vse do konca septembra. Povprečna doba bivanja v času letošnjega poletja znaša 2,24 dneva. Povečalo pa se je zlasti število gostov iz Francije, Španije in vzhodne Evrope, porast je tudi pri Nizozemcih in Belgijcih, prav tako pa letos opažajo več gostov iz Indije in Kanade.