Podjetja 6.9.2017 12:35

Nov vir financiranja za hitro rastoča podjetja

Ljubljana, 6. septembra - Ambicioznim majhnim in srednje velikim podjetjem je na voljo nova oblika financiranja. Slovenija se je namreč pridružila pobudi držav v regiji, da skupaj z Evropskim investicijskim skladom oblikujejo sklad za naložbe v sklade tveganega kapitala. Ta bo vložena sredstva oplemenitili z zasebnim kapitalom in ga vlagal v podjetja.

Maribor.
Direktorica Slovenskega podjetniškega sklada Maja Tomanič Vidovič.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Nova naložbena pobuda se imenuje srednjeevropski sklad skladov (CEFoF - Central Europe Fund of Funds), v njej pa za zdaj sodelujejo Slovenija, Avstrija, Češka, Slovaška in Madžarska.

Vsaka od sodelujočih držav bo vanj vplačala določen znesek, tako da bo imel za začetek na voljo najmanj 80 milijonov evrov za naložbe v sklade zasebnega in tveganega kapitala. Ti bodo vloženi znesek oplemenitili z zasebnim kapitalom in ga vložili v mala in srednja podjetja z namenom podpreti njihovo rast.

"Skupaj bo tako podjetjem v srednjeevropski regiji na voljo najmanj 160 milijonov evrov," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedala direktorica Slovenskega podjetniškega sklada Maja Tomanič Vidovič.

Aleš Cantarutti z gospodarskega ministrstva je poudaril, da bo srednjeevropski sklad skladov povečal dostopnost zasebnega in tveganega kapitala za mala in srednja podjetja z visokim potencialom rasti v regiji. "Gre za pomembno točko v prizadevanjih za povečanje možnosti financiranja dobrih podjetniških zgodb v Sloveniji," je dejal.

Delež Slovenije bo v srednjeevropski sklad skladov vplačal Slovenski podjetniški sklad, in sicer osem milijonov evrov. "Koliko tega kapitala bo prišlo nazaj, bo odvisno tako od investitorjev, ki se jim bo zdela Slovenija zanimiva, kot od podjetij, a po najbolj pesimističnih napovedih najmanj 16 milijonov evrov," je dejala Tomanič Vidovičeva.

"Države smo majhne in tako smo združile svoje moči," je nadaljevala. S tem, ko bodo ob podpori Evropskega investicijskega sklada združile tudi kapital, pa bodo po njenem prepričanju postale še bolj prepoznavne in zanimive za potencialne tuje zasebne investitorje, ki bodo to regijo vzeli kot potencial za iskanje hitro rastočih podjetij in njihovo financiranje.

Srednjeevropski sklad skladov bo upravljal Evropski investicijski sklad s sedežem v Luksemburgu. Njegov začetni kapital v višini 80 milijonov evrov bo na voljo v naslednjih štirih letih za naložbe v pet do osem skladov zasebnega in tveganega kapitala, ki se bodo osredotočali na naložbe v poznejših fazah razvoja podjetij oz. v fazi rasti, je povedal Robin Vaudrey iz Evropskega investicijskega sklada. Kot pomembno nalogo je izpostavil tudi privabljanje institucionalnih vlagateljev ter upravljalcev v srednjo Evropo.

K sodelovanju so povabili tudi Hrvaško, a zaenkrat tamkajšnji skladi še niso bili pripravljeni sodelovati. "Prizadevamo si jih vključiti, s čimer bi se povečal tudi obseg sredstev," je povedal Vaudrey.