Mediji 24.8.2017 11:29

Siol.net: Radio Krka v roke poslovneža Martina Odlazka

Ljubljana, 24. avgusta - Radio Krka, tretja najbolj priljubljena komercialna postaja na Dolenjskem, bo po poročanju portala Siol.net prešel v roke poslovneža Martina Odlazka oz. njegove skupine Media24. Posel naj bi bil neuradno vreden okoli pol milijona evrov. Odlazek sicer obvladuje mrežo, pod okriljem katere delujejo Radio Aktual, Radio Veseljak in Radio Salomon.

Dolenjski poslovnež Odlazek bo s prevzemom Radia Krke še utrdil prevlado v krajih, od koder prihaja. Njegovi postaji Radio Aktual in Radio Veseljak posluša nekaj manj kot tretjina Dolenjcev, s prevzemom Radia Krka pa bo prišel do 40-odstotnega deleža v regiji. Radio Krka po navedbah portala Siol posluša 13.000 ljudi.

Do programske "združitve" Radia Krka z Odlazkovo mrežo je prišlo že letos spomladi, ko je njegovo vodenje prevzel pomočnik direktorja radijskih postaj Media24 Edo Urbančič. Zdaj bo po poročanju portala prišlo tudi do uradnega prepisa lastništva na Odlazkovo podjetje Dolenjski list, o čemer bo že naslednji teden na seji razpravljal svet za radiodifuzijo.

Gre za nov premik v procesu nadomeščanja nekdaj močnih lokalnih programov s programi velikih (ne)formalnih mrež, poroča portal. Edina še preostala neodvisna radijska postaja na Dolenjskem je Radio Sraka, ki ga posluša nekaj več kot sedem odstotkov ljudi.

Nova mreža radijskih postaj bo tako izrazito močna in vplivna v vzhodni Sloveniji, na podeželju in v manj urbanih predelih Slovenije. Siol.net ob tem piše, da so nekateri ključni člani povezani s stranko SDS.

Idejni vodja projekta in direktor združenja Aleksander Žišt namigovanja, da gradi radijsko mrežo, ki bo pred volitvami podpirala katero od političnih strank in nagovarjala volivce na podeželju in območjih, kjer ima SDS tradicionalno dobre volilne izide, odločno zanika.

Odlazku naj bi sicer uspel še en veliki met. Po informacijah Siol.net bo v kratkem prevzel tudi Radio Tednik Ptuj. Gre za eno izmed pomembnejših slovenskih regionalnih radijskih postaj in izdajatelja časopisa Štajerski tednik. Zaposlenih ima več kot 20 ljudi, na letni ravni pa ustvari okoli 1,5 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje.

Radio Tednik Ptuj naj bi bil za Odlazka v prvi vrsti zanimiv zaradi frekvenc, ki mu bodo omogočale širitev na območju Štajerske in Koroške ter v Prekmurju, ki ga obvladujejo Radio Center, Radio City in nekateri bolj lokalni radii.

Odlazek že ima frekvence, ki oddajajo z Boča nad Poljčanami, vendar so tako kot ljubljanske frekvence na istem podjetju RGL. To mu po obstoječi zakonodaji onemogoča, da v Ljubljani in Mariboru oddaja različna programa. Z nakupom Radia Tednik Ptuj bo to lahko počel, s čimer bo lažje prepričal oglaševalce in povečal prihodke.