Podjetja 23.8.2017 13:29

Pomurski sejem napoveduje največji sejem Agra doslej

piše Marjan Maučec

Gornja Radgona, 23. avgusta - V soboto se bo na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni začel 55. kmetijsko-živilski sejem Agra. Organizatorji napovedujejo največji sejem doslej, največjo pozornost pa že vnaprej zbuja gospodarsko srečanje skupine držav srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske znotraj usklajevalnega mehanizma 16+1.

Gornja Radgona. Sejem Agra na Pomurskem sejmu. Kosilnice, motorizirano orodje, traktor. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Gornja Radgona.
Sejem Agra na Pomurskem sejmu.
Kosilnice, motorizirano orodje, traktor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Gre za nadaljevanje političnega srečanja omenjenih držav dan prej na Brdu, nad katerim je navdušen tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan. Da bo tokratno 12. kmetijsko-trgovinsko in gospodarsko srečanje 17 držav v Sloveniji, in to celo v času Agre, se jim je namreč uspelo dogovoriti ob njegovem lanskem obisku Kitajske.

"Kitajska je zelo pomemben partner. Uspelo nam je, da smo samo lani izvoz na Kitajsko, pri tem mislim na vse izdelke, ne le kmetijske, povečali za 83 odstotkov, in če pogledamo, da smo pred 10 leti izvozili na Kitajsko za 60 milijonov evrov, je lani dosegel 270 milijonov, torej smo ga uspeli povečati za 4,5-krat, zelo hitro pa rastemo tudi letos," pravi Židan.

Ob tem je zelo pomembno, dodaja, da bo na Agri poleg kitajskega ministra številna delegacija, 45 ljudi, pa še predstavniki iz posameznih kitajskih pokrajin, ki se bodo pogovarjali in srečevali z našimi pridelovalci in navezali stike, zato pričakuje, da bo Slovenija od tega imela poslovno korist.

Srečanja s predstavniki Kitajske so po prepričanju gospodarstvenikov za slovensko kmetijstvo in živilskopredelovalno industrijo izrednega pomena in dobra priložnost, saj na Kitajskem pripravljajo strategijo o preskrbi s hrano in iščejo intenzivne stike z evropskimi podjetji tudi zato, da bi pridobijo določena znanja.

Od vse večjega kitajskega povpraševanja pa so odvisne tudi nekatere evropske odkupne cene, tako so se na primer stabilizirali trg in odkupne cene svežega prašičjega mesa, strmo pa narašča cena surovega masla.

V zvezi s tem je nedavno direktor Pomurskih mlekarna Robert Serec povedal, da kitajski trg preskušajo že nekaj časa, saj morajo najti zanesljive partnerje, tam pa nameravajo nastopati kot butična mlekarna z nekoliko dražjimi izdelki visoke kakovosti, saj si mnogi to lahko privoščijo, prav evropski izdelki pa veljajo za zelo kakovostne.

Stiki med državama, tudi na najvišji ravni, so vse bolj pogosti na vseh ravneh, julija se je na primer državni sekretar za gozdarstvo na kmetijskem ministrstvu Marjan Podgoršek pogovarjal o znanstveno-raziskovalnem sodelovanju, junija se je minister za infrastrukturo Peter Gašperšič med drugim pogovarjal o krepitvi sodelovanja med pristaniščema Ningbo in Luko Koper ter izboljšanju letalskih povezav med državama, maja je kmetijski minister Židan s kolego Han Changfujem izpostavil opazno večje sodelovanje med državama. To se razvija tudi na področju znanosti in izobraževanja, za vlaganja v Sloveniji se zanimajo številni vlagatelji iz Kitajske.

Kitajska bo na Agri prikazala svoje najboljše izdelke, umetnost priprave čaja in tradicionalne kulturne navade, obiskovalci se bodo lahko seznanili z njeno kulturo in poskušali izdelke.

V sklopu madžarskega paviljona se bo predstavilo več kot 20 madžarskih podjetij, potekal bo poslovni forum o madžarsko-slovenskih gospodarskih odnosih. Posebej se bodo predstavile tudi Hrvaška, Poljska, Češka, Slovaška, Litva, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Makedonija, Albanija, Bolgarija in Romunija.

Težišče letošnje Agre bo na trajnostnem - mednarodnem letu trajnostnega turizma za razvoj, hrani iz naše bližine, trajnostnem kmetovanju in gospodarjenju z gozdovi ter kmetijski tehniki za visoko učinkovito in trajnostno kmetovanje.

Na več kot 71.000 kvadratnih metrih površin se bo predstavilo 1820 razstavljavcev, na razstavah, svetovanjih in strokovnih dogodkih se bodo predstavile najvidnejše državne, zbornične, gospodarske in strokovne ustanove, posebej bodo predstavljeni avtohtone živali, govedo, konji, prašiči, drobnica, male živali in ribe v ribniku ter čebelarstvo.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki se v času sejma tradicionalno preseli v Gornjo Radgono, pa se bo predvsem na strokovnih posvetih lotevalo pospeševanja vpetosti kmetijstva, gozdarstva in prehrane v mednarodno okolje, izboljšanja stika med kupcem in prehranskim sektorjem ter varstva kupca pred dvojno kakovostjo hrane in zmanjševanja škod v panogi zaradi podnebnih sprememb.

Delavnice in vodeni ogledi na osrednjem sejemskem, permakulturnem in demonstracijskem vrtu ter v trajnih nasadih hmelja, slovenskega trsnega izbora, starih sort jablan in v gozdno-parkovnem nasadu so stalnica sejma, ki jih poskušajo vsako leto osvežiti.

Stalnica pa ostajajo tudi strokovni posveti, pomembna poslovna druženja, stanovska in družabna srečanja ter tržnice, pokušnje, tekmovanja in zabavni dogodki.

Letošnje novosti pa so med drugim poligon zeleni dragulji narave s predstavitvijo sort konoplje v kombinaciji z zdravilnimi zelišči in kmetijskimi pridelki, medoviti posevki, namakalni sistemi in energijske točke, vzorčni nasadi, Agrin otroški pokal za vodenje telička, Agrine dogodivščine z brezplačnim varstvom in delavnicami za otroke.

Tudi tokrat bodo na sejmu podelili nagrade in 1200 medalj z vseh ocenjevanj kakovosti, ki ji organizirajo pred Agro.