Podjetja #družba 21.8.2017 16:57

S sofinanciranimi prikazovalniki hitrosti bo opremljenih 12 novih nevarnih odsekov

Ljubljana, 21. avgusta - V okviru projekta Skupaj umirjamo promet bo letos na nevarnih odsekih izbranih slovenskih občin postavljenih 12 prikazovalnikov hitrosti, ki naj bi pomembno vplivali na umiritev prometa. V dveh letih bo v okviru akcije sicer postavljenih 30 tovrstnih prikazovalnikov.

Logatec in Ljubljana. Dan s prometnimi policisti. Merjenje hitrosti v okviru izvajanja kontrole prometa. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Logatec in Ljubljana.
Dan s prometnimi policisti.
Merjenje hitrosti v okviru izvajanja kontrole prometa.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Med izbranimi občinami, ki so se prijavile na razpis, s katerim so pridobile 60-odstotno sofinanciranje postavitve prikazovalnika, so Dobrova - Polhov Gradec, Polzela, Novo mesto, Ljubno, Bled, Šalovci, Solčava, Gorenja vas - Poljane, Trbovlje, Šmarješke Toplice, Velike Lašče in Sevnica.

Projekt v sodelovanju z občinami skupaj pripravljata Zavarovalnica Triglav in podjetje Sipronika. Že lani so na ta način postavili 18 prikazovalnikov.

Statistika sicer pravi, da je prekoračitev hitrosti eden najpogostejših vzrokov prometnih nesreč, velika večina teh pa se zgodi na lokalnih cestah v naselju (po podatkih slovenske policije kar 46 odstotkov). Že manjše znižanje hitrosti je tako ključno za preprečevanje hudih prometnih nesreč, je zapisano v sporočilu za javnost.

V letošnji akciji se je po postavitvi prvega prikazovalnika hitrosti na Dobrovi delež prehitrih voznikov na odseku z merilnikom zmanjšal že za šest odstotkov. Najboljši rezultat med občinami, v katerih so prikazovalnike to poletje že postavili, pa so dosegli vozniki na Polzeli, kjer se je delež prehitrih voznikov zmanjšal kar za devet odstotkov, je še zapisano.