Podjetja 17.8.2017 12:41

BTC z rastjo prihodkov in dobička

Ljubljana, 17. avgusta - Družba BTC, ki med drugim upravlja s trgovinskim središčem BTC City Ljubljana, je lani ustvarila pet odstotkov več prihodkov od prodaje in šest odstotkov več čistega dobička. Z rastjo nadaljuje tudi letos, ko je v prvem polletju prihodke povečala za šest odstotkov, čisti dobiček pa za 4,4 odstotka.

Ljubljana, BTC. Nakupovalno središče BTC. Foto: STA Arhiv STA

Ljubljana, BTC.
Nakupovalno središče BTC.
Foto: STA
Arhiv STA

Kot so danes sporočili iz družbe, sta uprava in nadzorni svet na osnovi doseženih rezultatov ugotovila, da je družba v prvem polletju poslovala zelo dobro.

Prihodki so bili za pet odstotkov nad načrti in za šest odstotkov večji kot v enakem obdobju lani, čisti dobiček pa je bil za 7,7 odstotka večji od načrtovanega in za 4,4 odstotka večji kot v lanskih prvih šestih mesecih. Podrobnejših podatkov za polletje niso objavili.

"Največji porast prihodkov je z naslova dobrega poslovanja logistične dejavnosti. Tudi drugi poslovni segmenti so dosegli dobre rezultate, zasedenih je 97 odstotkov vseh poslovnih površin," so navedli v sporočilu in dodali, da se je družba vsestransko razvijala, izvajala naložbe na različnih poslovnih področjih ter tudi na področju trajnostnega razvoja, digitalizacije in inovacij.

V družbi so izpostavili, da so marca z ministrstvom za infrastrukturo, Darsom, DRI in ljubljansko občino podpisali sporazum o zagotavljanju sočasnega razvoja gospodarskih projektov in državne infrastrukture za izvedbo 300 milijonov evrov naložb na širšem območju BTC. "Gre za enega najpomembnejših dolgoročnih projektov, ki bo sočasno z gospodarskim razvojem novih projektov zagotovil sodobno cestno infrastrukturo," so navedli.

Družba je sicer letos zaključila urejanje enosmernih ulic na območju ljubljanskega BTC, zaživel je nov Trg mladih, uredili so nov Cvetlični trg na tržnici. V okviru javno-zasenega partnerstva z občino so v pripravi načrti za preureditev stare ljubljanske letališke zgradbe in stolpa. Pričakujejo, da bodo novo restavracijo, ki bo stala ob kopališču Atlantis in bo urejena na temo pionirskih let slovenskega letalstva, odprli v začetku jeseni prihodnje leto.

V letu 2016 je BTC, ki ima poleg ljubljanskega nakupovalnega središča tudi centra v Novem mestu in Murski Soboti, ustvaril nekaj manj kot 63 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 5,2 odstotka več kot predlani. Čisti dobiček je porasel za 5,8 odstotka na 5,5 milijona evrov.

"Družba BTC je v letu 2016 uspešno poslovala in realizirala zastavljene poslovne cilje," je v letnem poročilu za lani zapisala uprava, ki jo vodi Jože Mermal.

Lani so izvedli za 5,6 milijona evrov naložb, med drugim v obnovo objektov, širitev logistične dejavnosti in obnovo infrastrukture.

Za logistiko so zaradi širitve poslovanja z obstoječimi partnerji in pridobitve novih, med katerimi sta najpomembnejša Podravka in Žito, namenili 1,5 milijona evrov, med drugim za nove hladilnice in skladišča. Na področju logistike, ki je lani zabeležilo 10,4-odstotno rast prihodkov, nameravajo sicer poslovanje modernizirati z digitalizacijo.

"V letu 2017 je v BTC logistiki glavni poudarek na digitalni transformaciji. Ključen izziv je vzpostavitev tako imenovane smart logistike. V ta namen smo s partnerji ustanovili Kompetenčni center za logistiko, katerega ključni namen je skupni razvoj novih konkurenčnih proizvodov in storitev na področju oskrbnih verig z inovativno uporabo novih tehnologij," je STA povedal direktor Logističnega centra BTC Robi Košir.

Logistična platforma bo po njegovih besedah za poslovne partnerje obsežen vir podatkov med drugim za analize in načrtovanje obvladovanja oskrbnih verig, interno optimizacijo, hitrejše odločanje ter učinkovitejše obvladovanje zalog in distribucijo blaga.

BTC je lani med drugim prenovil več dvoran in kopališče Atlantis ter izvedel prvo fazo ureditve enosmernih ulic, za slednje so namenili nekaj manj kot 570.000 evrov.

Nadaljevanje infrastrukturnih in prometnih projektov bo narekoval načrtovan prihod pohištvenega velikana Ikea, navajajo v poročilu. Tako je med drugim predvidena preureditev Letališke in Kajuhove ceste ter nove povezave na obvoznico.

Ikea sicer še nima okoljevarstvenega soglasja, ki je pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja. Kot je ta teden poročal časnik Dnevnik, naj bi ministrstvo za okolje in prostor še ta mesec odločilo o pritožbi enega od sosedov načrtovanega trgovskega objekta. Poleg tega Mestna občina Ljubljana še ni uspela pridobiti zemljišč, ki so potrebna za gradnjo cest do Ikeinega centra.

BTC se med drugim usmerja tudi v podporo zagonskim podjetjem, v ABC pospeševalniku v Ljubljani je lani delovalo 30 startupov, odprli pa so tudi pospeševalnik v Münchnu v Nemčiji in San Joseju v ZDA. V pripravi je razvoj kompetenčnih centrov, platforma "Living Lab" v ljubljanskem središču podjetjem omogoča testiranje in razvoj tehnoloških in poslovnih rešitev v realnem okolju.

V družbi, ki je imela konec lanskega leta 328 redno zaposlenih in 214 zaposlenih prek agencij, so glede letošnjega poslovanja optimistični. "Spodbudna makroekonomska slika narekuje smela pričakovanja tudi za leto 2017, predvsem na temeljih rasti zasebne porabe, ki se s področja rasti izdatkov za trajne dobrine postopoma širi tudi na področje poltrajnih dobrih," je v letnem poročilu zapisala uprava. Tako so po njihovi oceni obeti dobri tako za trgovce v nakupovalnem središču kot za BTC, in sicer prek logistične dejavnosti in oddaje poslovnih prostorov.