Turizem 20.8.2017 9:11

V Posočju zadovoljni z velikim poletnim obiskom

Bovec/Kobarid/Tolmin, 20. avgusta - V Zgornjem Posočju so zadovoljni z letošnjim poletnim turističnim obiskom, ki močno presega lanskega. Povečan obisk prinaša tudi težave, a te po navedbah direktorja Lokalne turistične organizacije (LTO) Bovec Janko Humar niso nič drugačne kot v ostalih turističnih krajih, jih bodo pa skušali do prihodnje sezone v največji možni meri odpraviti.

Posočje. Reka Soča. Foto: Anže Malovrh/STA

Posočje.
Reka Soča.
Foto: Anže Malovrh/STA

Kobarid. Soška dolina pri Kobaridu, v ozadju planota Kolovrat, ob vznožju vas Idrsko. Prizorišča zadnje, 12. soške bitke. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Kobarid.
Soška dolina pri Kobaridu, v ozadju planota Kolovrat, ob vznožju vas Idrsko. Prizorišča zadnje, 12. soške bitke.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Na Bovškem že tretje leto zapored beležijo rekordno rast turističnega obiska, ki se meri z dvomestnimi številkami. Konec junija so tako poročali o 44-odstotni rasti nočitev v prvem polletju.

Ker pa večino, kar dve tretjini nočitev, na območju naredijo v juliju in avgustu, podatki o obisku v teh dveh mesecih prinesejo pravo sliko o številu obiskovalcev, je za STA povedal Humar.

Julija so zabeležili skoraj 100.000 nočitev, kar je 22.000 več kot lanskega julija. To pomeni skoraj 30-odstotno rast glede na lani. Humar meni, da bodo tudi avgustovski rezultati boljši od lanskih, zato pričakuje ob koncu leta rast za več kot 20 odstotkov.

"Že dva meseca je pri nas tako, da se brez predhodne rezervacije skorajda ne dobi proste namestitve; dejansko se da dobiti prostor šele takrat, ko predhodni gostje odidejo. Zato našim večdnevnim gostom priporočamo vnaprejšnjo rezervacijo," je dejal Humar. Povprečna dolžina bivanja na Bovškem še vedno ni dolga, obiskovalci ostajajo v povprečju le po dva dneva in pol.

Med obiskovalci Bovške je tudi letos največ Nemcev, sledijo jim domači, slovenski gostje, na tretjem mestu pa so Čehi.

Zaradi turističnega navala prihaja sicer tudi do težav zaradi preobremenjenosti lokalne infrastrukture, "Pri nas je dobrodošel vsak gost. Težave, ki jih v letošnjem poletju s seboj prinaša turistični obisk, pa bomo poskušali odpraviti še pred prihodnjo turistično sezono," je za STA napovedal bovški župan Valter Mlekuž.

"Dolgo časa smo se borili za take rezultate, kot smo jih letos končno dosegli, in veseli smo, da je sezona tako dobra, kot je," je zatrdil Humar, ki je prepričan, da so nekatere razprave v zadnjem času o prevelikem številu turistov nepotrebne.

Da bo prihodnje leto bolje, bodo župani posoških občin z ostalimi ponudniki različnih storitev na skupnem sestanku analizirali letošnje težave. Nekatere med njimi, kot je premalo parkirnih mest, premajhna ponudba in število namestitvenih zmogljivosti, so po mnenju sogovornikov rešljive. Prav tako bodo na Bovškem morali rešiti težave zaradi velikega povečanja odpadkov v poletnih mesecih.

"Težave, kot so na primer dolge vrste pred blagajnami v trgovinah, domačini kar dobro sprejemajo, saj ima večina dodatne prihodke iz naslova turizma. Seveda se pri tem velikem obisku in veliki obremenitvi kažejo ozka grla naše lokalne ponudbe tako na področju storitev kot infrastrukture, zato bomo tale nauk iz letošnje sezone analizirali in poskusili narediti vse, da težave do naslednje sezone odpravimo," je poudaril direktor LTO Bovec.

Ostajajo pa težave, na katere lahko v občinah le opozarjajo, rešiti pa jih bodo morali drugi. Na premajhno število bankomatov v Bovcu in okolici je bovška občina že večkrat opozorila ponudnike bančnih storitev. V poletnih mesecih predstavljajo težave tudi pretočnost cest ter premajhna zunajpenzionska ponudba v Bovcu, preveliko število plovil na reki Soči in drugo.