Turizem 19.8.2017 8:28

Ponudniki nastanitev v Istri združili moči

Marezige, 19. avgusta - Istrsko podeželje ima še velik neizkoriščen potencial, zato so tamkajšnji ponudniki nastanitev pred časom ustanovili turistično zadrugo. Danes združuje že 13 ponudnikov iz vseh štirih obalnih občin, ki želijo turistični ponudbi dodati nove vsebine in zapolniti sprejemne zmogljivosti tudi izven glavne sezone.

Turistično zadrugo Zakladi Istre, ki se lahko pohvali tudi s pregledno spletno stranjo www.zakladi-istre.si, so ustanovili z namenom povezovanja vseh, ki se trudijo razvijati turizem na podeželju Slovenske Istre, je za STA pojasnila predsednica zadruge Mateja Hrvatin Kozlovič: "Predvsem želimo dodati nove vsebine poleg že obstoječih in razviti nove produkte."

Sama pri tem vidi precejšen potencial v obdobju izven glavne sezone, tako aprila in maja kot kasneje še septembra in oktobra, saj bi zaradi ugodnega podnebja lahko takrat dosegali boljšo zasedenost. Vendar je za pritegnitev obiskovalcev potrebno imeti tudi vsebino, je dodala.

Pri tem imajo v načrtu predstavitev lokalnih posebnosti s pripravo delavnic pri samih ponudnikih nastanitev oz. v njihovi neposredni bližini, in sicer od kuhanja njokov do spoznavanja zelišč, pridelave medu, literarnih večerov itd., na tej podlagi pa želijo oblikovati tudi nove turistične pakete. Vanje bi zajeli tudi aktivno preživljanje dopusta, saj imajo v pomladnih mesecih denimo veliko obiskovalcev, ki pridejo sem kolesarit.

K projektu so pristopili tudi nekateri ponudniki turističnih storitev, ki se po njenih besedah zavedajo moči povezovanja in medsebojnega spodbujanja za razvoj širše destinacije. Turisti, ki prespijo pri članih zadruge, so tako deležni 10-odstotnega popusta za obisk Predjamskega gradu, Postojnske jame, Lepe Vide v Sečoveljskih solinah, Lipice, muzejev v Piranu in nakup turistične kartice Koper card. "To je tudi način, da spodbudimo goste, da prespijo pri manjših ponudnikih," je dodala Kozlovičeva.

Prek zadruge pa poleg razvoja turističnih produktov ciljajo tudi na izobraževanje samih ponudnikov nastanitev z različnimi delavnicami (od tečajev tujih jezikov do tega, kako pripraviti zajtrk, urediti sobo ali sprejeti gosta), s čimer želijo dvigniti kakovost samih storitev.

Na splošno se za obisk podeželja odločajo aktivnejši posamezniki, ugotavlja Hrvatin Kozlovičeva. Tudi sicer je med ljudmi vse bolj prisotna skrb za zdravje in dobro počutje. "Iščemo turiste, ki cenijo tovrstne zadeve, ki si želijo kratke oddihe od svojega vsakdana in cenijo domače, preproste stvari," je povzela predsednica zadruge.

Turisti po njenem mnenju danes poleg odklopa od vsakdana pri dopustu vse bolj gledajo tudi na nova doživetja, znanja in izkušnje, spoznavanja kulture in zgodovine določenega prostora. "Ljudje, ko pridejo nekam, hočejo spoznati lokalne ljudi, lokalno življenje, lokalne navade, in tu imamo Istrani res bogato zgodovino in želimo to v tem smislu podati naprej," je poudarila.

Čeprav je turistična zadruga še v zametkih, pa se po njenih besedah zavedajo pomena zaokrožitve ponudbe in povezovanja, tudi čezmejnega s hrvaškim delom Istre. Občine v Slovenski Istri se sicer čedalje bolj zavedajo potrebe po povezovanju znotraj destinacije, pri čemer Kozlovičeva poudarja, da turisti ne zaznajo, da so prešli mejo posamezne občine.

"Osredotočiti se moramo na celoto in tu ima podeželje še veliko neizkoriščenega potenciala, za katerega pa je prav, da se razvija iz nas domačinov, ki delamo v turizmu in za turizem, ki delamo s turisti in zaznavamo, kje so te možnosti," je še dodala Kozlovičeva.