Turizem 16.8.2017 14:46

Na Ljubljanskem gradu na rekordni praznični konec tedna več kot 33.000 obiskovalcev

Ljubljana, 16. avgusta - Na podaljšani praznični konec tedna, od 12. do 15. avgusta, je Ljubljanski grad obiskalo rekordnih 33.552 obiskovalcev. To je povprečno 8400 na dan in bo po trditvah zavoda Ljubljanski grad verjetno tudi letos najbolj množično obiskani praznični konec tedna. Rekorde še naprej ruši tudi tirna vzpenjača.

Ljubljana. Panorama prestolnice Ljubljane, Ljubljanski grad. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Panorama prestolnice Ljubljane, Ljubljanski grad.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

V ponedeljek je tirna vzpenjača, kot so sporočili iz javnega zavoda Ljubljanski grad, že drugič v enem tednu dosegla nov dnevni rekord. V enem dnevu je na najbolj turistično točko v prestolnici prepeljala 3324 potnikov in tako rekord s prejšnjega tedna prekosila za 156 potnikov.

Tirna vzpenjača lahko sicer na grad v eni uri prepelje 300 oseb, urnik pa predvideva vožnje na vsakih 10 minut. Minuli ponedeljek je vzpenjača neprekinjeno obratovala več kot 10 ur, potniki pa so preko celega dne na prevoz čakali tudi do pol ure.

Na zavodu so za STA danes potrdili, da zaradi množičnega obiska tirne vzpenjače razmišljajo o novi, dodatni kabini. Izdelano imajo tudi že idejno študijo, koliko bi znašala vrednost investicije in kdaj bi kabino lahko vzpostavili, pa niso znali napovedati.

Kot so navedli, je povečanje zmogljivosti vzpenjače predvideno kot rekonstrukcija trenutne proge z namestitvijo druge kabine namesto obstoječe protiuteži. Dodatna kabina bi po njihovih trditvah predvsem olajšala obisk množičnih prireditev, kot je Film pod zvezdami. O tem je sicer prvi poročal blog Uporabna stran.

Od decembra 2006, ko je vzpenjača začela obratovati, so na grad prepeljali že skoraj 3,2 milijona potnikov.