Turizem 19.8.2017 8:26

Vogel v letošnji poletni sezoni z novimi rekordi in načrti za naprej

Vogel, 19. avgusta - Po lanskih rekordnih rezultatih v poletni sezoni v Žičnicah Vogel to poletje znova podirajo rekorde. Hkrati si obetajo precej boljšo prihodnost v zimskem turizmu, saj bo sprememba zakona o Triglavskem narodnemu parku omogočila gradnjo akumulacijskih bazenov za umetno zasneževanje.

Kot je ob vrhuncu poletne turistične sezone za STA pojasnila direktorica splošnega sektorja v družbi Žičnice Vogel Aleksandra Fiorelli, na lep sončen dan naštejejo 1400 do 1600 potnikov, na oblačen dan pa nekoliko manj, a še vedno več kot 1000. Junija so prepeljali 20 odstotkov, julija pa 17 odstotkov več potnikov kot v enakem obdobju lani.

Tudi maj je bil boljši od lanskega, enako kaže za avgust. Tako bodo izboljšali že lanske odlične rezultate in že tretjič naj bi poletna sezona presegla zimsko po številu prodanih vozovnic oziroma potnikov. Ob tem velja, da na Voglu pozimi prevladujejo domači gostje, poleti pa je ravno obratno, saj je vsaj 80 odstotkov tujcev.

Letos se na Voglu veliko posvečajo družinskemu turizmu, pri čemer so se osredotočili predvsem na okrepitev animacijskega programa. Uredili so iskanje zaklada po učni poti, ponujajo tudi jahanje ponijev in mini gorski ranč. Poleg tega so precej postorili na kulinariki, kombinirajo pa tudi izlet na Vogel z ogledom slapa Savica, kjer so Žičnice Vogel tudi letos najemnik tamkajšnje koče.

Žičnice Vogel si že več let prizadevajo poenotiti ponudbo na Voglu, saj so kupile dobršen del tamkajšnjih namestitvenih kapacitet z izjemo Ski hotela, ki ga Zmago Pačnik oddaja v najem. V prihodnje pa bi se lahko Anthony Tomažin, ki je s svojim podjetjem RCC računalniške storitve pred kratkim postal lastnik že več kot 90 odstotkov delnic Žičnic Vogel, odločil tudi za nakup hotela.

Tomažin, ki je prevzel funkcijo predsednika uprave Žičnic Vogel, že snuje investicije v izgradnjo dveh akumulacijskih bazenov s kapaciteto po 20.000 kubičnih metrov vode. S tem bi omogočili zasneževanje smučarskih prog in zagotovili snežno garancijo, ki bi omočila normalno trženje Bohinja kot zimske destinacije.

Prvi bazen bi lahko zgradili še pred zimsko sezono prihodnje leto, če bo Državni zbor sprejel novelo zakona o Triglavskem narodnem parku. Predlog novele, ki ga je vlada že potrdila, namreč dovoljuje gradnjo vodnih zadrževalnikov v obstoječih rekreacijskih središčih v parku in poenostavlja postopke pri načrtovanju prostorskih ureditev, za kar bodo lahko skrbele lokalne skupnosti.

"Takoj, ko bo zakon sprejet, bomo pristopili k pripravi občinskega podrobnega prostorskega načrta za Vogel in mu omogočil, da se bo normalno razvijal. To smo čakali vse od sprejetja zakona od leta 2010," je povedal bohinjski župan Franc Kramar in spomnil, da bi morala država že pred leti pripraviti državni lokacijski načrt za Vogel, sedaj pa bo po spremembi zakona zadostoval občinski prostorski načrt.

"S spremembo zakona bo dana zelena luč za vodne zbiralnike, da se bo Vogel lahko zasneževal, kar bo velik prispevek za Bohinj," je poudaril Kramar, ki se je že pogovarjal tudi s Tomažinom. "Njegove ideje so ambiciozne. Pripravljen je na to, da začne vlagati v razvoj in upam, da bo Vogel postal eden vodilnih smučarskih centrov v državi," je sklenil župan.