Turizem 14.8.2017 13:28

Znane finalistke izbora za naziv evropske destinacije odličnosti

Ljubljana, 14. avgusta - Slovenska turistična organizacija (STO) je razkrila pet finalistk izbora nove evropske destinacije odličnosti. To so Radol'ca, Koper, Ptuj, Kras in Slovenske Konjice. Strokovna komisija bo finalistke ocenila v okviru terenskega ocenjevanja, ime zmagovalke pa bo znano konec avgusta.

Slovenske Konjice. Žička kartuzija. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Slovenske Konjice.
Žička kartuzija.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Koper. Mesto Koper. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Koper.
Mesto Koper.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ptuj. Mesto Ptuj. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ptuj.
Mesto Ptuj.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na razpis, ki ga je junija objavila STO, se je prijavilo 14 destinacij, ki zajemajo 35 slovenskih občin.

Evropska komisija je za letošnjo krovno temo destinacij odličnosti izbrala kulturni turizem. Destinacije kandidatke bodo tako ocenjene glede na kriterije, ki vključujejo specifiko kulturnega turizma v Sloveniji.

Nagrajena bo destinacija z razvito turistično ponudbo, temelječo na lastnih lokalnih opredmetenih kulturnih vsebinah, ki prispevajo k večji prepoznavnosti in kakovosti destinacije in spoštujejo načela trajnostnega razvoja, so sporočili s STO.

Zmagovalna destinacija in finalistke bodo postale članice slovenske mreže evropskih destinacij odličnosti - EDEN, ki jo upravlja STO in omogoča mednarodno promocijo ter izobraževanje. Nagrajene destinacije bodo pridobile možnost za včlanitev v evropsko združenje destinacij EDEN, ki spodbuja izmenjavo izkušenj in dobrih praks, povezanih s trajnostnim razvojem turizma, ter omogoča povezovanje.

Evropska komisija je iniciativo EDEN zagnala leta 2006, Bruselj pa igra ključno vlogo pri pripravi tekmovanja. V minulih letih je naziv slovenske destinacije odličnosti prejelo šest destinacij, in sicer Brda, Dolina Soče, Solčavsko, reka Kolpa, Idrija in Laško.