Expo 2020 Turizem 15.8.2017 10:52

Projekt Vrata v Pomurje poteka po načrtih

Murska Sobota, 15. avgusta - Projekt Vrata v Pomurje ob soboškem jezeru, kjer bo stal slovenski paviljon s predlanske svetovne razstave Expo v Milanu, napreduje po načrtih. V paviljonu bo regijski promocijski center in središče gospodarskih, turističnih in kulturnih vsebin, kar naj bi prineslo novo kakovost v prostoru za vse, ki bodo na ta način vstopali v regijo.

Murska Sobota. Murska Sobota, Pomurje, jezero, njive, polja. Foto: STA Arhiv STA

Murska Sobota.
Murska Sobota, Pomurje, jezero, njive, polja.
Foto: STA
Arhiv STA

Vsi gradbeni projekti za postavitev paviljona ter komunalno in cestno infrastrukturo do njega so izdelani, maja in junija je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje, ta hip poteka izdelava projektov za vso potrebno opremo v paviljonu, v pripravi je tudi končni koncept vsebin za predstavitev regije v okviru razstave, so za STA pojasnili na soboški občini.

Ta je junija oddala prijavo za sofinanciranje z evropskimi sredstvi iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb na Združenje mestnih občin Slovenije, v teh dneh končujejo prvo etapo prijave z izborom sofinanciranih operacij, septembra bo sledila druga etapa prijave projekta na ministrstvo za okolje in prostor ter priprava vloge za to etapo, v pripravi je tudi investicijska dokumentacija.

Izvajalec del za komunalno in cestno infrastrukturo za potrebe paviljona je izbran, dela bodo potekala od trgovine Tuš na Bakovski cesti do prostora paviljona na južnem delu Soboškega jezera, večina v letošnjem letu, končali pa jih bodo prihodnje leto, ker je izvedba ponekod vezana na gradnjo paviljona.

Teče tudi postopek javnega naročila za izbor izvajalca del za gradnjo paviljona. Izvajalec bo izbran predvidoma v tem mesecu, po podpisu pogodbe z najugodnejšim ponudnikom bodo, predvidoma septembra, paviljon začeli graditi.

Soboški župan Aleksander Jevšek ob tem pravi, da je denar za postavitev objekta zagotovljen, septembra bodo morali s popravkom proračuna zagotoviti še del lastnih sredstev, da bodo lahko črpali evropska.

Objekt bodo odprli poleti prihodnje leto z vsemi vsebinami, Jevšek pa je prepričan, da bo to dobra promocija regije, s katero bodo bistveno povečali obisk turistov.