11.8.2017 13:21

Pred dnevom mladih opozorila na probleme, s katerimi se soočajo

Ljubljana, 11. avgusta - Letošnji mednarodni dan mladih je posvečen vlogi mladih pri graditvi miru ter njihovemu prispevku k preprečevanju konfliktov, socialni pravičnosti in trajnostnemu miru. Je pa tudi priložnost, da se opozori na probleme mladih. Med perečimi vprašanji so še vedno vstop mladih na trg dela ter iskanje trajnejše namestitve.

Praznovanju mednarodnega dneva mladih, 12. avgusta, se pridružuje tudi Evropska komisija. Kot so zapisali, komisija podpira mlade v Evropi in po svetu s številnimi programi in ukrepi. Evropska solidarnostna enota na primer ponuja mladim med 18. in 30. letom priložnost, da se vključijo v številne solidarnostne dejavnosti po EU. Od njene ustanovitve decembra lani se je tako v enoto prijavilo več kot 34.000 mladih, na stotine pa jih je že začelo projekte.

Spomnili so tudi na program Erasmus, katerega 30-obletnico praznujemo letos. Trenutni program Erasmus+ in njegovi predhodni programi so po njihovih navedbah do zdaj omogočili devetim milijonom ljudi v Evropi študij, usposabljanje, prostovoljno delo ali pridobivanje poklicnih izkušenj na tujem. Mladi pa so tudi v ospredju razvojne politike EU.

V Sindikatu Mladi plus so ob mednarodnem dnevu mladih opozorili na njihovo kampanjo Stop kršitvam - za dostojno delo!, ki so jo zaradi spornih zaposlitvenih oglasov začeli v letu 2016. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se tudi s pomočjo njihove akcije mladi zdaj bolje zavedajo svojih pravic na trgu dela, prav tako pa so jih sami začeli obveščati o spornih oglasih za delo in o tem, kaj se jim dnevno dogaja v praksi oziroma na trgu dela.

Od začetka akcije so od Inšpektorata RS za delo prejeli enajst obvestil o tem, da so odprli preiskavo na podlagi njihovih prijav, pri čemer so jih z inšpektorata obvestili tudi, da imajo pri prijavi spornih oglasov za delo pogosto zvezane roke. Glede na trenutno zakonodajo imajo namreč inšpektorji in inšpektorice pristojnost preiskave in preverjanja obstoja elementov delovnega razmerja zgolj v primeru, ko nekdo določeno delo že opravlja in ne na podlagi oglasa, ki ga določen delodajalec nekje objavi.

Evropska poslanka Romana Tomc je ob mednarodnem dnevu mladih izpostavila odhajanje mladih v tujino, ker menijo, da v Sloveniji nimajo prihodnosti. Ocenila je, da v Sloveniji na tem področju potrebujemo korenite spremembe. Mladi "potrebujejo državo, kjer bodo čutili, da je prihodnost v njihovih rokah in da lahko v to prihodnost gledajo z optimizmom," je prepričana Tomčeva.

Kulturno izobraževalno društvo PiNA je opozorilo na problematiko iskanja trajnejše nastanitve. Kot so zapisali, stanovanjska problematika, še posebno v obalnih občinah, izrazito pesti mlade, ki se želijo osamosvojiti.

Kampanji opozarjanja na aktivno družbeno participacijo mladih pa se pridružujejo v Zavodu Nefiks, kjer sporočajo, da si bo zavod "še naprej prizadeval za iskanje rešitev na področju mladih in njihovo priznavanje kot enakopravnih soustvarjalcev za boljšo prihodnost vseh ljudi, tako na nacionalni kot tudi globalni ravni".