#družba 15.8.2017 10:09

Jeseni v Novem mestu avtomatizirana izposoja koles

Novo mesto, 15. avgusta - V Novem mestu bo od oktobra naprej možna samopostrežna izposoja koles. Na mestnem območju bodo sprva uredili pet samodejnih izposojevalnih postaj s petimi kolesi, Mestna občina Novo mesto bo za vzpostavitev in enoletno vzdrževanja sistema skupaj z davkom odštela nekaj manj kot 65.000 evrov.

Novo mesto. Dolenjska, Novo mesto. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Dolenjska, Novo mesto.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Po podatkih novomeške občine bodo izposojevalne postaje uredili na Novem trgu, na Ulici Slavka Gruma in v trgovskem središču BTC v Bršljinu. Preostali dve bodo določili glede na oddaljenost od drugih postaj, število morebitnih uporabnikov in ustreznost kolesarskih povezav.

Na občini nameravajo k sodelovanju pri izvedbi zadane naloge povabiti novomeška podjetja, na podlagi začetnih izkušenj z vpeljavo sistema izposoje koles pa bodo začrtali korake za njegovo nadgradnjo, pri kateri računajo na državno in evropsko denarno podporo.

Sistem izposoje koles sicer predstavlja del mozaika razvoja trajnostne gibljivosti, na novomeški občini pa pripravljajo še druge ureditve kolesarskih povezav in spodbujajo k bolj zdravemu in okolju prijaznemu gibanju, so še poudarili v sporočilu.