Podjetja 11.8.2017 11:05

Ministrstvo pričakuje uspešno nadaljevanje projekta Magna

Ljubljana/Hoče, 11. avgusta - Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pridobitev okoljevarstvenega soglasja za projekt Magne Steyr v Hočah pozdravljajo in pričakujejo uspešno nadaljevanje postopka. Kot je za STA povedal državni sekretar Aleš Cantarutti, ne želijo pritiskati na stranske udeležence, a upajo, da jih bodo prepričale Magnine zaveze najvišjim standardom.

Ljubljana.
Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je poudaril Cantarutti, gre za pomemben korak v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja, se pa zavedajo, da je treba najprej počakati na pravnomočnost okoljevarstvenega soglasja. Stranski udeleženci, med katerimi so Občina Miklavž na Dravskem polju, Rado Lobnik iz Orehove vasi in 10 okoljevarstvenih organizacij, se lahko na odločitev Agencije RS za okolje (Arso) namreč v 15 dneh po vročitvi pritožijo.

Cantarutti verjame, da so skupaj z Magno "naredili vse, da smo z argumenti skušali dokazati in predstaviti, da je ta investicija vse prej kot nevarna za okolje". Prepričan je, da je investicija pomembna za slovensko gospodarstvo, predvsem pa lokalno okolje.

Poudaril je, da sicer ne želijo izvajati nikakršnega pritiska na nevladne organizacije. "Zavedamo se in absolutno je prav, da opravljajo svojo funkcijo, ki so jo v tem primeru več kot korektno," je dejal. Upa pa, da so vse dileme in vprašanja glede varstva okolja in omejevanja izpustov razčistili, saj je investitor nanje zelo korektno in poglobljeno odgovoril.

Je pa Cantarutti opozoril, da lahko Slovenija v primeru pritožbe stranskih udeležencev, ki bi zavlekla postopek za dva do tri mesece, investicijo tudi izgubi. "Še enkrat poudarjam, da ne želimo ustvarjati pritiska, vendar moramo to vseeno imeti pred očmi," je poudaril.

Izpostavil je, da investitor dela naprej tudi glede načrta za morebitno investicijo na Madžarskem, zato lahko odlašanje škoduje slovenskemu gospodarstvu.

Na Inštitutu za politike prostora, v fundaciji Umanotera in okoljevarstveni organizaciji Focus so glede morebitne pritožbe na okoljevarstveno soglasje dejali, da odločitve Arsa še niso prejeli, zato je ne morejo komentirati.