#družba 11.8.2017 8:00

Letošnja akcija Ogenj v Alpah spodbuja trajnostno mobilnost

Kamnik, 11. avgusta - Cipra Slovenija tudi letos pripravlja akcijo Ogenj v Alpah, katere osrednja prireditev bo v soboto na Mali planini. Letošnja akcija izpostavlja problematiko mobilnosti v turizmu in spodbuja uporabo javnega potniškega prometa, kolesarjenje in pešačenje kot načine prihoda na izhodišče izletov v gore.

Ljubljana.
Avtobusi, javni potniški prevoz.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Namen dogodka Ogenj v Alpah, ki ga mednarodna nevladna organizacija Cipra obeležuje od leta 1986 vsako drugo soboto v avgustu, je opozoriti na celovit način reševanja okoljskih in razvojnih vprašanj v Alpah. V letošnjem letu, ki so ga Združeni narodi razglasili za leto trajnostnega turizma za razvoj, bodo vsi, ki se bodo pridružili akciji po celotnem alpskem loku, ogenj prižgali kot poziv k razmisleku o nujnosti sprememb v alpskem turizmu.

Razmere v turizmu alpskih držav se med seboj sicer razlikujejo, a za vse velja, da naraščajoče temperature in spremenjeno vedenje počitniških gostov in obiskovalcev alpskega prostora zahtevajo nove strategije in pristope. Poiskati je treba rešitve za zagotavljanje kakovosti življenja tako turistov kakor tudi lokalnega prebivalstva. V ta namen so nujne splošne regionalne strategije, ki bodo vključevale vsa gospodarska in življenjska področja, so sporočili iz Cipre Slovenija.

Tudi slovenska Cipra s Planinsko zvezo Slovenije v letošnji akciji izpostavlja problematiko mobilnosti v turizmu, s tem pa turiste in lokalno prebivalstvo seznanja z možnostmi za trajnostno mobilnost kot načinu prihoda na izhodišče izletov. V brošuri Zapeljan v gore predstavlja 14 različnih izletov v gore, ki so dostopni z avtobusom, vlakom ali kolesom.

Društvo za varstvo Alp Cipra Slovenija tudi udeležence sobotnega osrednjega dogodka akcije Ogenj v Alpah spodbuja, naj se do izhodišča za Malo planino odpravijo trajnostno z avtobusom ali kolesom, lahko pa tudi z nihalko na Veliko planino ter naprej peš do Domžalskega doma na Mali planini.

Sicer pa lahko vsi, ki se bodo letošnje poletje od junija do septembra v gore odpravili na trajnostni način, sodelujejo v akciji Ogenj v Alpah 2017, in sicer s simbolnim prižigom ognja. S svečo, bliskavico fotoaparata ali telefonsko lučko lahko planinci posvetijo s slovenskih vrhov in s tem načelno podprejo sporočilo letošnje akcije.

Sodelujoče vabijo tudi, da na Ciprin elektronski naslov pošljejo fotografije s slovenskih vrhov s pripisom lokacije in načina mobilnosti ali pa fotografije objavijo na socialnih omrežjih. Na ta način lahko sodelujejo v nagradnem žrebu za pet zemljevidov Julijskih Alp.