Do subvencionirane vozovnice odslej nič več v vrsti, ampak na spletu

Ljubljana, 10. avgusta - Upravičencem do enotne subvencionirane vozovnice integriranega javnega potniškega prometa odslej praviloma ne bo več treba stati v vrsti za pridobitev vozovnice, ampak bodo to lahko storili na spletu. Od 21. avgusta bo na voljo elektronska vloga za odobritev ali podaljšanje vozovnice, ki jo bodo lahko oddali z digitalnim potrdilom.

Projekt, ki je v testni fazi in bo zaživel 21. avgusta, so na ministrstvu za javno upravo pripravili v sodelovanju z ministrstvom za infrastrukturo in prostor ter ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport.

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben je ob današnji predstavitvi projekta na ministrstvu za javno upravo spomnil, da so že lani uvedli integrirano vozovnico za javni potniški promet, letos pa so stopili korak dlje. Dijakom, študentom in odraslim, ki se izobražujejo, želijo omogočiti, da do vozovnice pridejo preko interneta, s tem pa pritegniti mlade, da so samostojni in uporabljajo to možnost.

V prvem koraku upravičenec na portalu e-uprava odda vlogo za odobritev subvencionirane vozovnice, za katero potnik denimo za relacijo med 25 in 30 kilometri plača 25 evrov, država pa zagotovi 75 evrov. Za oddajo vloge mora upravičenec predložiti digitalno potrdilo, ki ga lahko mladostnik že od 15. leta sam pridobi na upravni enoti z osebnim dokumentom.

S tem mu ne bo več treba fizično pridobiti potrdila o šolanju in tudi ne čakati v vrsti na prodajnem mestu za oddajo pisne vloge za vozovnico, je pojasnil vodja službe za trajnostno mobilnost in prometno politiko Bojan Žlender.

Upravičenec bo po izpolnitvi spletne vloge v nekaj minutah prejel odobritev s kodo, s katero bo lahko uveljavljal svojo pravico. Ob tem je Žlender pojasnil, da trije prevozniki v Sloveniji, in sicer LPP, Avrigo in Izletnik Celje zagotavljajo, da bo z 21. avgustom pri njih omogočen spletni nakup vozovnice.

Še vedno bo možen tudi nakup vozovnice na prodajnih mestih. Se bo pa postopek na prodajnem mestu zaradi oddaje spletne vloge skrajšal za šest minut v primerjavi z dosedanjo prakso, je zatrdil Žlender.

Država za subvencionirane vozovnice po njegovih besedah letos namenja 44 milijonov evrov. Spomnil je, da so subvencionirano vozovnico uvedli v šolskem letu 2012/2013, od takrat pa je vsako leto število uporabnikov naraščalo s šest-odstotno stopnjo. Marca je vlogo za subvencionirano vozovnico oddalo 56.300 dijakov, uporabljalo skoraj 35.000 študentov in 2300 udeležencev izobraževanja odraslih, je še pojasnil Žlender.

Tatjana Mizori Zupan z ministrstva za javno upravo je danes praktično predstavila oddajo spletne vloge za vozovnico in izpostavila, da so prav mladi najbolj vešči elektronskega poslovanja oz. digitalizacije. Na ministrstvu verjamejo, da bodo z veseljem uporabljali elektronsko vlogo. Več kot 20 dijakov in študentov so povabili tudi k testiranju elektronske vloge.