Turizem #družba 12.8.2017 8:43

Celjska občina si želi brezžični internet na Starem gradu

Celje, 12. avgusta - Celjska občina si želi na Starem gradu vzpostaviti brezplačno internetno omrežje, ki bo turistom, organizatorjem prireditev in drugim obiskovalcem omogočilo dostop do aktualnih spletnih storitev. Občina se bo s tem projektom potegovala za evropska sredstva mehanizma WIFI4EU za financiranje brezžičnih omrežjih na javnih površinah.

Celje.
Stari grad Celje, na katerem trenutno poteka obnova južne stene Palacija.
Foto: STA

Celje.
Stari grad Celje, na katerem trenutno poteka obnova južne stene Palacija.
Foto: STA

Obiskovalci Starega gradu, ki jih je vsako leto več, brezplačno brezžično omrežje močno pogrešajo, so sporočili s celjske občine.

Podjetje Remont bo sicer do konca poletja obnovilo kamnito fasado južnega dela palacija na Starem gradu. Gre za stolp poleg objekta, kjer je bila včasih restavracija z enim najlepših razgledov v Celju. Kaj bo v palaciju, še ni znano.

Stari grad je celjska občina z evropskimi sredstvi že intenzivno obnavljala. Prenovili so Friderikov stolp, dostop do njega in zgradili objekt, v katerem sta turistično-informacijski center in kavarna. Projekt, ki je stal 1,7 milijona evrov, so končali pred sedmimi leti.

Mnogi so si želeli obnove palacija in dela gradu, ki se dviga nad pečino in kjer je bila včasih restavracija. Navodila za obnovo palacija je dala celjska enota zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki potek del tudi nadzoruje. Za dogajanje na celotnem območju Starega gradu skrbi Zavod Celeia Celje, kjer si želijo oživitve, načrtujejo pa tudi nove vsebine za Friderikov stolp, vendar podrobnosti za zdaj ne razkrivajo.

Lani je Stari grad skupaj obiskalo več kot 80.000 ljudi, od tega 30.000 zaradi prireditev. Letos so do konca junija našteli več kot 27.000 obiskovalcev, avgust pa je za obiskovalce praviloma najbolj zanimiv mesec, med drugim lahko takrat obiščejo tudi tradicionalni srednjeveški dan. Z Zavoda Celeia Celje so sporočili, da je med turisti okoli 35 odstotkov domačih, ostali so tujci, med katerimi opažajo povečan obisk gostov iz Avstrije, Nemčije, Hrvaške, Italije, Srbije, Češke in Poljske.