Podjetja 9.8.2017 12:24

Slovenski pridelovalci sladkorne pese pričakujejo dober pridelek

Ormož, 9. avgusta - Po opustitvi pridelave pred desetletjem so letos slovenski pridelovalcev na 75 hektarjih površin ponovno posejali sladkorno peso. Kljub za kmetijstvo stresnim vremenskim razmeram letos pričakujejo dober pridelek, je STA povedal predsednik zadruge Kristal Miroslav Kosi. Za zdaj imajo z družbo Viro sklenjeno enoletno pogodbo, želijo si vsaj petletne.

Srbija, Indjija.
Polje sladkorne pese.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

V Sloveniji je bila vse do leta 2006 pridelava sladkorne pese pomembna panoga, nato pa so bile, skladno z evropsko kmetijsko politiko, uvedene kvote, pridelava v Sloveniji je bila opuščena, tovarna sladkorja v Ormožu pa zaprta. Z letošnjim letom so kvote ukinjene, s tem pa so se ponovno odprle možnosti pridelave sladkorne pese.

Tako je letos 36 članov zadruge Kristal na ptujsko-ormoškem in v Pomurju ponovno posejalo sladkorno peso, in sicer na 75 hektarjih površin. Pogodbo o odkupu pese imajo sklenjeno s hrvaško družbo Viro iz Virovitice, spravilo pa načrtujejo sredi oktobra. Za zdaj predvidevajo, da bo pridelka na vseh 75 hektarjih za od 5000 do 6000 ton, je povedal Kosi.

Pogodba s hrvaškim podjetjem je opredeljena količinsko, vendar po njegovih besedah v tem smislu ni tako zavezujoča, saj upošteva aktualne pogoje za pridelavo. V prihodnjem letu si želijo še povečati pridelek v Sloveniji, takšen je po Kosijevih besedah tudi interes hrvaškega podjetja.

O tem naj bi se s predstavniki podjetja Viro pogovarjali še v tem mesecu, pridelovalci pa se želijo dogovoriti za večletno sodelovanje, minimalno za pet let. "Potem je tudi bistveno lažje načrtovati kampanjo za naprej in tudi predvideti površine za sladkorno peso za prihodnje pridelovalno leto," je dodal Kosi. Danosti v Sloveniji omogočajo stabilno pridelavo sladkorne pese, ocenjuje Kosi, interes hrvaške tovarne pa je, da bi dolgoročno s sladkorno peso v Sloveniji posejali prek 500 hektarjev površin.

Načrtov, da bi s sovlagatelji kakorkoli sami organizirali nadaljnje postopke skladiščenja in morebiti celo predelave sladkorne pese, slovenski pridelovalci pod okriljem zadruge Kristal še niso opustili, pravi Kosi. "Absolutno se zavedamo, kaj pomeni imeti predelovalno industrijo," poudarja Kosi in dodaja, da sodelujejo s kmetijskim in gospodarskim ministrstvom, a je treba najti tudi sovlagatelje.

V zadrugi Kristal so posredno seznanjeni, da je nepremičnine nekdanje tovarne sladkorja v Ormožu, in sicer pakirni center, silos in skladišča, kupila skupina Agrana Studen. Kot je povedal Kosi, ki je tudi predsednik Združenja pridelovalcev sladkorne pese Slovenije, so se s predstavniki te skupine v preteklosti že srečali, zdaj se želijo ponovno, da preverijo možnosti morebitnega sodelovanja oz. da vidijo, kaj želi skupina "prinesti v ta prostor".