Podjetja 8.8.2017 14:54

Japonski Sumitomo Rubber s 34-milijonsko investicijo v Sloveniji

Ljubljana, 8. avgusta - Japonska družba Sumitomo Rubber Industries je danes napovedala investicijo v proizvodnjo medicinskih elastomerov v Sloveniji. Tovarno bo njena švicarska družba Lonstroff postavila v osrednji Sloveniji, investicija bo vredna 34 milijonov evrov, zaposlili pa bodo okoli 200 ljudi. Proizvodnja bo po načrtih stekla aprila 2019.

Brdo pri Kranju , grad Brdo.
Zastave Japonske, Slovenije, Evropske unije.
Arhiv STA.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot izhaja iz sporočila, objavljenega na spletni strani Sumitomo Rubber Industries, se bo s to investicijo proizvodnja medicinskih elastomerov v Evropi potrojila glede na leto 2016.

Gre za velik korak pri širitvi naše dejavnosti na globalni ravni, so zapisali v družbi. V tovarno v Sloveniji bo investirala njena švicarska podružnica Lonstroff, ki se ukvarja s proizvodnjo omenjenih elastomerov.

Lokacija tovarne, ki bo po navedbah družbe stala na okoli 30.000 kvadratnih metrih površine, bo po poročanju spletne strani časnika Finance znana do konca tedna. Družba v Sloveniji se bo imenovala Lonstroff medicinski elastomeri.

Sumitomo Rubber Industries svojo dejavnost širi, odkar je januarja 2015 prevzela švicarsko podjetje, medicinske elastomere pa prodaja večjim farmacevtskim in medicinskim podjetjem, so še zapisali v sporočilu.

Lastnik družbe Sumitomo Rubber Industries, Sumitomo Corporation, je pri nas prek družbe Summit Motors Ljubljana že lastnik družbe Summit avto.

Japonska družba se sicer med drugim ukvarja s proizvodnjo pnevmatik, aluminijastih platišč, elastičnih delov za pisarniško opremo, talnih oblog, umetne trave za športne objekte, gumijastih rokavic in prenosnih ramp za invalidske vozičke. Ima 22 tovarn, in sicer na Japonskem, Kitajskem, Tajskem, v Indoneziji, Vietnamu, Maleziji, Braziliji, Južni Afriki, ZDA, Turčiji in Švici, ter zaposluje skupno nekaj manj kot 6700 ljudi, je razvidno s spletne strani matične družbe.

Skupina Sumitomo Rubber Group z več kot 30 podružnicami zaposluje okoli 33.800 ljudi, v letu 2016 pa je ustvarila 756,7 milijarde jenov (5,8 milijarde evrov) prihodka, od tega skoraj 86 odstotkov v dejavnosti pnevmatik, skoraj 10 odstotkov na področju športa, preostalo pa na področju industrijskih in drugih izdelkov. Okoli 40 odstotkov prihodka ustvari na Japonskem, 20 odstotkov drugod v Aziji, 17 odstotkov v Severni Ameriki in sedem odstotkov v Evropi, kaže letno poročilo za lani.

Ocenjujejo, da ima področje izdelkov iz gume za uporabo v medicini velik potencial za rast. V načrtu za letos je predvideno nadaljnje prizadevanje za razvoj poslovanja na tem področju, predvsem v Evropi, so navedli v letnem poročilu.

Ključni del te dejavnosti je švicarska družba Lonstroff, ki je del skupine Sumitomo Rubber od leta 2015, zanjo pa je Sumitomo Rubber odštel 44 milijonov švicarskih frankov (trenutno 38,6 milijona evrov). Lonstroff ima sedež v švicarskem mestu Aargau, med drugim proizvaja embalažo za farmacevtske izdelke ter elastomere za uporabo v medicini in v industriji, zaposluje okoli 170 ljudi, letno pa ustvari več kot 40 milijonov švicarskih frankov prihodka, kažejo podatki s spletne strani družbe.