Turizem 8.8.2017 9:12

V Olimju najsodobnejši planetarij v Sloveniji

Podčetrtek, 8. avgusta - Lastniki turistične kmetije Jelenov Greben v Olimju so v osrčju narave na ogled postavili najsodobnejši planetarij v Sloveniji. Kot je povedala Andreja Malus iz Odiseje Planetarij, obiskovalce lahko popeljejo na Luno in nazaj, med zvezde, od velikega poka do supernov. Potovanje skozi vesolje namreč poteka v sferičnem kinu, pravi Malusova.

Podčetrtek, Olimje.
Na turistični kmetiji Jelenov Greben so odprli najsodobnejši planetarij v Sloveniji Odiseja Planetarij.
Foto: turistična kmetija Jelenov Greben

Dejala je tudi, da so v kupoli premera osem metrov namestili sferični kino, kjer lahko s pomočjo najsodobnejših filmskih projekcij in slikovnih predstavitev obiskovalci doživijo potovanje skozi vesolje. "Doživite lahko projekcijo vsebin skozi vesolje, ki si jih včasih zelo težko predstavljamo, ker so zelo daleč. Tukaj pa vam jih približamo, simuliramo objekte v prostoru in času," je povedala Malusova.

Vesolje pa je moč spoznavati tudi na spremljevalnih dogodkih na omenjeni kmetiji. Ob posebnih priložnostih namreč na Jelenovem grebenu s teleskopi opazujejo Luno in spremljajo nebo. Obisk je zanimiv za obiskovalce vseh generacij, za otroke od četrtega leta starosti.

"Vedno se potrudimo, da so vsebine prilagojene starosti obiskovalcev, da je primerna razlaga in predstavitev. Navdušeni so tako otroci kot starejši," je še dejala Malusova in dodala, da je planetarij tudi prostor za različne oblike druženja, v njem med drugim prirejajo pogovorne večere in glasbene nastope.