7.8.2017 10:35

V Žalcu odprtje Svetovnega mladinskega prvenstva v muharjenju

Žalec, 7. avgusta - V Žalcu bodo popoldne slovesno odprli 16. Svetovno mladinsko prvenstvo v muharjenju Savinja 2017. Kot je za STA povedal sekretar Ribiške zveze Slovenije Igor Miličić, se tokratnega prvenstva udeležujejo mladi iz 14 držav, ki bodo tekmovali na več sektorjih, od Savinje na Ljubnem ob Savinji do Šempetra v Spodnji savinjski dolini.

Srbija, Novi Sad. Ribič. Foto: Tanjug/STA

Srbija, Novi Sad.
Ribič.
Foto: Tanjug/STA

Na letošnjem tekmovanju tako sodelujejo mladi ribiči iz Belgije, BiH, Kanade, Češke, Finske, Francije, Irske, Italije, Norveške, Poljske, Južne Afrike, Španije, ZDA in Slovenije. Njihova registracija pa bo potekala že danes v Športnem centru Prodnik na Ljubnem ob Savinji.

Letošnje tekmovanje bo potekalo na petih sektorjih od Ljubnega ob Savinji do Šempetra v Spodnji savinjski dolini, praktični del pa bodo lahko udeleženci tekmovanja opravili na rekah Dreta in Bolska. Tekmovalni del se bo začel v sredo.

Slavnostni zaključek tekmovanja, ki ga pripravlja Ribiška zveza Slovenije, s podelitvijo nagrad najboljšim ribičem bo v soboto v Športnem centru Prodnik na Ljubnem ob Savinji. Lani je tekmovanje gostila Španija.

Po oceni Ribiške zveze Slovenije je letošnje tekmovanje nov velik izziv in hkrati velika priložnost za novo promocijo Slovenije in muharjenja na naših rekah. Hkrati pa postavlja prvenstvo pred zvezo zahtevno nalogo, da postavi na noge mladinsko reprezentanco v lovu rib z umetno muho in takoj pristopi k izdelavi strategije razvoja tekmovalnega dela v tej kategoriji tekmovalnega ribolova. Svetovno prvenstvo na domačih tleh je priložnost in obveza, da naši tekmovalci dosežejo viden uspeh tudi v svetovnem merilu, še navajajo v ribiški zvezi.

Muharjenje je način ribolova, pri katerem ribič - muhar poskuša ujeti ribo na posnetek žuželke. Muharjenje je verjetno prvi znani način ribolova. Tehnika muharjenja se je skozi stoletja zelo spremenila. Namesto lesenih se uporabljajo palice iz kakovostnih umetnih materialov. Tudi vrvice niso več živalskega izvora, temveč so prav tako iz umetnih materialov, saj so ti neprimerno bolj obstojni in enostavnejši za vzdrževanje.

Danes se pri muharjenju uporabljajo posebna kolesca, ki jih včasih niso poznali. Umetne muhe pa so verjetno tisti del muharske opreme, ki je še precej ohranil stik s prvotnim, vsaj v osnovi, saj je prav vezava umetnih muh tista, kjer lahko muhar pokaže vso svojo kreativnost, znanje in ročne spretnosti.