Podjetja Startupi 1.8.2017 16:36

Kolektor investiral v podjetji Viar in Goap

Ljubljana, 1. avgusta - Sklad koncerna Kolektor za spodbujanje prebojnih inovacij je po lanski investiciji v startup Smart Optometry tokrat investiral še v podjetje za virtualno resničnost Viar ter podjetje Goap, ki razvija brezžične rešitve za pametne hiše. V zaključni fazi pa so tudi že pogajanja za dve novi investiciji, je povedala direktorica sklada Mateja Lavrič.

Maribor. Slovenski startup Viar. Foto: Podim Arhiv STA

Maribor.
Slovenski startup Viar.
Foto: Podim
Arhiv STA

Celjsko podjetje Viar s sedežem v Seattlu je razvilo spletno platformo Viar 360 za ustvarjanje vsebin v virtualni resničnosti. Ta uporabnikom omogoča, da brez programiranja v virtualni resničnosti ustvarijo privlačne interaktivne zgodbe in jih objavijo v svojih aplikacijah, na spletnih straneh ali družbenih omrežjih.

Ker je ena od usmeritev korporativnega sklada Kolektor Ventures tudi uporaba virtualne in obogatene resničnosti v industrijskem okolju, so se odločili za investiranje v celjsko podjetje. Sklad je prepričala ekipa, ki velja za eno najbolj predanih, piše na spletni strani Kolektorja.

V podjetju Goap pa je Kolektor prepoznal velik potencial, saj ga po besedah Lavričeve odlikuje izjemna inovativnost in izredna hitrost pri razvoju. "Gre za slovensko podjetje z razvejano prodajno mrežo, ki zajema več kot 60 držav širom sveta. Podjetje je vodilni svetovni inovator izdelkov za pametne hiše in avtomatizacijo potniških ladij," je dejala Lavričeva.

V zadnjih dveh desetletjih so v Goap z lastnimi tehnološkimi rešitvami izvajali avtomatizacijo klimatizacije največjih potniških ladij na svetu za ladjarske družbe, kot so Princess Cruise, Carnival Cruise, MSC, Costa Crociere in mnoge druge. Po uspešnem razvoju tehnoloških rešitev za inteligentne stavbe ter po uspešni avtomatizaciji več kot 50 potniških ladij pa so se odločili za razvoj in proizvodnjo lastnih rešitev za pametne hiše, ki temeljijo na brezžični tehnologiji Z-Wave.

Ekipa Kolektor Venures je v letu dni od osnovanja sklada tveganega kapitala opravila več kot 170 razgovorov s startupi iz Slovenije, Italije, Bosne in Hercegovine, Avstrije, Nemčije, Velike Britanije, ZDA, Nizozemske in Finske.

Trenutno je ekipa v zaključni fazi pogajanj za investiciji z dvema zagonskima podjetjema. Eno od teh podjetij deluje na področju podatkovne analitike, strojnega učenja in umetne inteligence. Drugo pa ima že razvite rešitve s področja naprednih mehatronskih sistemov in virtualno simulacijsko okolje, je za STA povedala Lavričeva.

"Gotovo bi želeli izvesti še kakšno investicijo v letu 2017, vendar ne gre toliko za število kot za samo ujemanje z vidika ciljnih področjih, ki jih Kolektor kot investitor zasleduje, in seveda znanj ter predanosti ekip," je še dodala Lavričeva.