Turizem 31.7.2017 14:01

V prvem polletju več kot 15-odstotna rast prihodov turistov

Ljubljana, 31. julija - Slovenija še naprej ruši turistične rekorde. Junija so v turističnih nastanitvenih objektih našteli skoraj 1,2 milijona turističnih prenočitev, kar je 22 odstotkov več kot junija lani. Število prihodov turistov se je povečalo za 27 odstotkov na 487.000. V polletju je bilo na letni ravni 15,1 odstotka več prihodov in 12,2 odstotka več nočitev.

Izola.
Plaža v Izoli.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Postojna, Postojnska jama.
Postojnska jama, dvorana, narava, turizem.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Bled.
Blejski otok, pletne, turizem, jezero.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V prvih šestih mesecih letošnjega leta so v turističnih nastanitvenih objektih našteli več kot 4,79 milijona turističnih prenočitev, več pa so jih po podatkih statističnega urada našteli tako pri domačih kot tujih turistih.

Tuji turisti so ustvarili 64 odstotka vseh turističnih nočitev (več kot tri milijone), kar je 17 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Prav tako so ustvarili več kot 1,3 milijona prihodov ali 32 odstotkov več kot lani.

Domači turisti so v šestih mesecih ustvarili več kot 1,7 milijona prenočitev ali pet odstotkov več kot v istem mesecu lani ter več kot 610.000 prihodov, kar je 14-odstotna rast glede na junija lani.

Namestnica generalne direktorice urada Karmen Hren je ob predstavitvi statističnih podatkov pojasnila, da je letošnje prvo polletje najuspešnejše doslej, verjetno pa gledamo tudi proti novemu celoletnemu turističnemu rekordu.

Od 487.000 prihodov turistov, ki so jih zabeležili samo v juniju, je bilo skoraj 365.000 prihodov tujih turistov, kar je 32 odstotkov več kot junija lani. Več kot 122.000 je bilo prihodov domačih turistov, kar je glede na šesti mesec lani 14-odstotna rast.

Ključni trgi, od koder so prihajali tuji turisti, ki so junija med tujimi turisti ustvarili največ nočitev pri nas, so bili Nemčija (več kot 139.000 ali 17 odstotkov), Avstrija (11 odstotkov), Italija (10 odstotkov), Velika Britanija in Nizozemska (po pet odstotkov iz vsake) ter Rusija (štiri odstotke).

Več turističnih nočitev kot junija lani so ustvarili turisti z vseh ključnih trgov: tisti iz Nemčije za 85 odstotkov več, iz Rusije za 56 odstotkov več, iz Nizozemske za 45 odstotkov več, iz Avstrije za 42 odstotkov več, iz Velike Britanije za šest odstotkov več in iz Italije za pet odstotkov več.

Hrenova je izpostavila, da še naprej raste tudi število turistov iz neevropskih držav; iz Kanade, Avstralije in ZDA, še posebej pa je bil v prvi polovici leta vidna rast prihodov turistov iz azijskih držav.

V prvi polovici je bilo po besedah Hrenove nočitev turistov iz Kitajske za 50 odstotkov več, iz Južne Koreje za 41 odstotkov več, iz vseh ostalih azijskih skupaj pa za 45 odstotkov več. Največji padec prihoda turistov so medtem zabeležili pri gostih iz Izraela. Slednjih je bilo za tretjino manj v prvi polovici lanskega leta.

Ena od aktualnih tem, povezanih s turizmom, je vpliv prve dame ZDA Melanie Trump na prepoznavnost Slovenije in s tem morebitno povečanje turističnega obiska Slovenije, je še povedala Hrenova. V statističnem uradu so analizirali število prihodov turistov iz ZDA v obdobju od začetka predsedniške kampanje v ZDA do danes glede na enako obdobje leto prej.

"Ugotovili smo, da se je število nočitev turistov iz ZDA v tem obdobju povečalo za 15 odstotkov, število vseh tujih turistov pa za 12 odstotkov. Ko smo ugotavljali, ali obstaja sprememba pri nočitvah tujih turistov v Sevnici, nismo zabeležili posebnih sprememb", je pojasnila in dodala, da obisk turistov iz ZDA tako ne odstopa od siceršnjih turističnih trendov. Je pa po njenih besedah možno, da gostje iz ZDA pridejo v Slovenijo oz. Sevnico na enodnevni obisk, teh pa turistična nastanitvena statistika ne zajame.

V hotelih je bilo sicer junija ustvarjenih skoraj 682.000 ali 57 odstotka vseh nočitev turistov, v kampih 18 odstotkov, v zasebnih sobah, apartmajih, hišah šest odstotkov, v apartmajskih in počitniških naseljih pet odstotkov, v delavskih počitniških domovih in apartmajih štiri odstotke ter v mladinskih hotelih tri odstotke nočitev.

Število turističnih nočitev je v vseh vrstah nastanitvenih objektov višje kot lanskega junija: v kampih za 61 odstotkov, v zasebnih sobah, apartmajih, hišah za 48 odstotkov, v mladinskih hotelih za 17 odstotkov, v hotelih za 14 odstotkov, v apartmajskih in počitniških naseljih za 13 odstotkov in v delavskih počitniških domovih in apartmajih, otroških in mladinskih počitniških domovih za 11 odstotkov več.

Največ nočitev turistov so junija našteli v gorskih občinah (27 odstotkov ali skoraj 320.000), potem v obmorskih občinah (24 odstotkov), zdraviliških občinah (23 odstotkov) in v občini Ljubljana (12 odstotkov).

Število nočitev se je v primerjavi z junijem 2016 povečalo v vseh tipih turističnih občin: v gorskih občinah za 42 odstotkov, v Ljubljani za 18 odstotkov, v obmorskih občinah za 17 odstotkov in v zdraviliških občinah za devet odstotkov.

Hrenova je predstavila še rezultate mednarodne primerjave, ki so jo pripravili v uradu. Kot je pojasnila, tuji turisti v Sloveniji ustvarijo 3,6 nočitve na enega prebivalca, kar je bistveno manj kot na Hrvaškem in Avstriji, je pa več kot v Italiji in na Madžarskem. "Smo nekje v povprečju EU," je dodala.

V zadnjem desetletju se je število tujih turističnih nočitev pri nas povečalo za 56 odstotkov, na Hrvaškem za 114 odstotkov, na Madžarskem imajo 36-odstotni prirast, v Italiji 20-odstotnega ter v Avstriji 17-odstotnega, je še pojasnila Hrenova.

Tuji turisti v Slovenijo največ pridejo na počitnice, in sicer na priporočilo prijateljev, sorodnikov ali zaradi osebnih izkušenj. Načeloma se pri nas precej dobro počutijo, polovica jih ob tem dobi boljši vtis kot ga je pričakovala. Delež tistih, ki so razočarani, je po besedah Hrenove praktično zanemarljiv.

"Tuji turisti pri nas najbolj cenijo osebno varnost, splošno čistočo, prijaznost domačinov, neokrnjeno naravo in kakovost nastanitve, nekoliko manj pa so zadovoljni s ponudbo športnih in kulturnih prireditev, z možnostjo nakupovanja ter z nočnim življenjem in zabavo," je še pojasnila Hrenova.

Na Slovenski turistični organizaciji (STO) rezultate v prvem polletju ocenjujejo kot odlične. "Rast na vseh ključnih trgih je dokaz odličnega dela vseh deležnikov slovenskega turizma, še posebej pa promocije Slovenije kot odlične zelene, aktivne in zdrave turistične destinacije za petzvezdična doživetja," so zapisali v sporočilu za javnost.

Doseganje visokih rasti prihodov in nočitev tujih turistov po navedbah STO sicer ni edini cilj slovenskega turizma, saj so si za osrednji cilj zastavili oblikovanje turističnih produktov višje dodane vrednosti in doseganje višje porabe iz naslova tujskega turizma.