#družba 31.7.2017 14:33

Slovenska dijaka med zmagovalci mednarodnega tekmovanja SciChallenge

Ljubljana, 31. julija - Slovenska dijaka sta zmagala na mednarodnem tekmovanju z naravoslovja, tehnologije, inženiringa in matematike SciChallenege. S projektom s področja organske kemije sta zasedla prvo mesto v kategoriji naprednih materialov v kemiji in medicini ter se uvrstila med 12 najboljših evropskih projektov, ki so se julija predstavili na Dunaju.

Ljubljana Ekipa slovenskih dijakov pod mentorstvom raziskovalca KI Marka Jerana zmagala na tekmovanju SciChallenge. Foto: KI

Ljubljana
Ekipa slovenskih dijakov pod mentorstvom raziskovalca KI Marka Jerana zmagala na tekmovanju SciChallenge.
Foto: KI

Zmagovalno slovensko ekipo sta sestavljala dijaka tehniške gimnazije na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana Filip Geč in Aljaž Kavčič. Raziskovalno delo sta dijaka opravila pod mentorstvom Marka Jerana iz skupine za organsko sintezo NMR centra na Kemijskem inštitutu v Ljubljani, piše na spletnih straneh inštituta.

Dijaka sta na tekmovanju zmagala s projektom Sinteza fluorescenčno aktivnih barvil s fluoresceinskim skeletom in njihova aktivnost. Naloga je zajemala pripravo fluorescenčnih učinkovin, ki sta jih dijaka testirala za nadaljnje aplikacije.

Mlada raziskovalca sta z mentorjem pripravila fluorescenčne učinkovine in jih testirala za nadaljnje aplikacije. Tovrstni strukturni skeleti namreč omogočajo pregled agregatov oziroma skupkov pri nevrodegenerativnih bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen, pomembni pa so tudi za označevanje tumorjev v medicini, je za STA pojasnil Jeran.

Vseh 12 zmagovalnih ekip tekmovanja SciChallenge se je udeležilo slavnostne predstavitve projektov, ki je med 19. in 22. julijem potekala na Dunaju.

Kot je še povedal Jeran, je bilo v tekmovalni del SciChallenge skupno vključenih 438 raziskovalnih projektov, Slovenci pa so jih oddali 110.

SciChallenge je dvoletni mednarodni projekt, v okviru katerega je potekalo tekmovanje raziskovalnih projektov v dveh starostnih skupin, in sicer od 10 do 14 in od 15 do 18 let. Projekt je vodilo devet partnerskih institucij, med katerimi je bil tudi slovenski Institut Jožef Stefan.

Cilj projekta SciChallenge je vplivati na povečanje interesa za znanost, tehnologijo, inženiring in matematiko, tudi z vključevanjem inovativnih digitalnih tehnik in družabnih omrežij.