Podjetja 27.7.2017 10:11

Skupina Krka v polletju z 31 odstotkov višjim čistim dobičkom

Novo mesto, 27. julija - Skupina Krka je po nerevidiranih podatkih v prvem polletju letos ustvarila 655 milijonov evrov prihodka od prodaje, kar je 8,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani in največ v posameznem polletju doslej. Čisti dobiček se je zvišal za 31 odstotkov na 91,7 milijona evrov, je Krka danes objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Krka. Krka, tovarna zdravil, Novo mesto. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Krka.
Krka, tovarna zdravil, Novo mesto.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Prodaja za 655 milijonov evrov izdelkov in storitev je bila največja polletna prodaja v zgodovini Krke, so zapisali v poročilu, ki ga je v sredo obravnaval nadzorni svet družbe.

Na trgih zunaj Slovenije so prodali za 612,1 milijona evrov izdelkov in storitev. Od tega največ v vzhodni Evropi, za 214 milijona evrov, kjer so tudi dosegli največjo absolutno (za 38,4 milijona evrov) in največjo relativno rast prodaje (za 22 odstotkov). Ključna je bila rast v Rusiji, kjer so prodali za 156,4 milijona evrov izdelkov.

Družba Krka je v polletju dosegla 615 milijonov evrov prihodka od prodaje, kar je 14 odstotkov več kot v lanskem obdobju, in ustvarila 83,6 milijona evrov čistega dobička, 49 odstotkov več kot v lanskih prvih šestih mesecih.

V Krkini skupini so v prvem polletju letos za naložbe namenili 52,6 milijona evrov, od tega 44,3 milijona evrov v matični in 8,3 milijona evrov v odvisnih družbah. Za vse leto so predvideli naložbe v višini nekaj več kot 120 milijonov evrov, kar je manj od načrtovanega in manj kot lani.

Ocenjena vrednost je posledica ugodnih cen, ki so jih dosegli pri izvajalcih in dobaviteljih. V navedenem znesku pa niso zajeti morebitni prevzemi, so pojasnili.

Glede naložb so dodali, da v Krkini osrednji tovarni v novomeški Ločni gradijo razvojno-kontrolni center 4, ki je njihova ključna naložba za potrebe razvojne dejavnosti in zagotavljanja kakovosti v prihodnjih letih. Njeno vrednost so ocenili na 54 milijonov evrov, tamkajšnji laboratoriji skupne površine 18.000 kvadratnih metrov bodo za uporabo pripravljeni jeseni, prostori za farmacevtski razvoj pa do sredine prihodnjega leta.

V Krkinem kompleksu v Ločni bodo povečali tudi večnamensko skladišče za končne izdelke, surovine in embalažo. Zmogljivosti bodo povečali na več kot 90.000 paletnih mest. Naložba naj bi Krko stala 30 milijonov evrov.

Sicer pa največjo naložbo v Krkini zgodovini predstavlja več kot 200 milijonov evrov vredni sodobni obrat za proizvodnjo trdnih oblik zdravil Notol 2. Njegovo proizvodnjo so zagnali predlani, tamkajšnje delo po več kot dveh letih poteka utečeno, proizvodnja se povečuje. Zaradi vse večjih potreb trga in proizvodnje novih izdelkov pa nabavljajo dodatno tehnološko opremo v vrednosti 23 milijonov evrov.

Poteka tudi 11 milijonov evrov vredna naložba v povečanje zmogljivosti za oblaganje pelet v obratu trdnih oblik, ki jo bodo končali jeseni. Med najpomembnejšimi naložbami v Krkinih odvisnih družbah v tujini pa je projekt Krka-Rus 2 v Istri v Ruski federaciji.

Tam bodo v drugem delu naložbe s predračunsko vrednostjo 30 milijonov evrov zagotovili končno zmogljivost proizvodnje in zgradili čistilno napravo. V Krki-Rus sicer izdelajo več kot 60 odstotkov izdelkov za ruski trg.

Krka je tudi zaradi širitve proizvodnega programa preuredila proizvodno-distribucijski center v Jastrebarskem na Hrvaškem, s čimer bo prišla do novih proizvodnih in laboratorijskih zmogljivosti za trdne oblike onkoloških zdravil. Zagon proizvodnje in postopni prenos tehnologije na novo tehnološko opremo že potekata. Naložba je vredna 34 milijonov evrov.

Več manjših naložb v skupni vrednosti približno tri milijone evrov sicer poteka tudi v vseh poslovnih enotah Term Krka.

Krka tudi, tako kot je na skupščini v začetku meseca napovedal predsednik njene uprave Jože Colarič, nadaljuje z dejavnostmi v zvezi s prevzemom podjetja na Kitajskem. Končanje prevzemnega projekta pričakujejo do konca poletja.

V Krki so v prvem polletju registrirali devet novih izdelkov v 17 farmacevtskih oblikah in jakostih, kar je več kot v enakem obdobju lani. V navedenem obdobju so za 75 izdelkov na različnih trgih na novo pridobili 272 registracij.

Skupina je ob koncu prvega polletja zaposlovala nekaj manj kot 11.000 ljudi in sicer v odvisnih družbah in predstavništvih v tujini dobro polovico oz. 54 odstotkov, še med drugim navaja Krkino poročilo.