#družba 20.7.2017 8:15

Za evropske nagrade za spodbujanje podjetništva občina Ajdovščina in podjetje Replika

Ljubljana, 20. julija - V natečaju za evropske nagrade za spodbujanje podjetništva bosta letos Slovenijo zastopala občina Ajdovščina s projektom Podjetno v prihodnost in podjetje Replika s projektom SKIS Support. Finaliste med 305 prijavljenimi bodo izbrali oktobra, zmagovalce pa razglasili na zaključni prireditvi za mala in srednje velika podjetja 23. novembra v Talinu.

Ajdovščina. Panorama Ajdovščine. Foto: Aljoša Rehar/STA Arhiv STA

Ajdovščina.
Panorama Ajdovščine.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

Kot je zapisano na spletnih straneh agencije Spirit Slovenija, ki je kot nacionalni koordinator izvedel izbor projektov, bo občina Ajdovščina na natečaju Slovenijo zastopala v kategoriji izboljšanje poslovnega okolja, podjetje Replika pa v kategoriji spodbujanje internacionalizacije poslovanja

Občina Ajdovščina si prizadeva ustvariti ugodno in povezano podporno okolje za nova podjetja, za razvoj podjetniške in obrtne dejavnosti in odpiranje novih delovnih mest. Podjetje Replika pa se ponaša s svojim inovativnim produktom na področju poslovnega svetovanja in zagotavlja celovito podporo tako slovenskim kot tujim podjetjem in posameznikom v obliki informacij in storitev na enem mestu s področja razvoja inovacij, internacionalizacije podjetij in relokacije, utemeljuje Spirit.

Poleg omenjenih kategorij je agencija izbor projektov opravila tudi glede na kategorijo spodbujanje podjetniškega duha, naložbe v podjetniška znanja ter odgovorno in odprto podjetništvo. Lani je bil denimo v kategoriji spodbujanje podjetniškega duha s pobudo Kikštarter v finalu Zavod mladinski center Kotlovnica Kamnik, kot neprofitni zasebni zavod, namenjen kakovostnemu in ustvarjalnemu preživljanju prostega časa mladih, ki obenem uspešno razvija in spodbuja podjetniški duh v Kamniku.

Vsaka sodelujoča država - natečaj je sicer namenjen vsem lokalnim, regionalnim in nacionalnim organom v EU ter v pridruženih državah v okviru Programa za konkurenčnost in inovacije - lahko prijavi največ dva projekta iz različnih kategorij. Komisije, ki ocenjujejo prispele vloge, pa morajo ugotoviti, ali projekti sledijo naslednjim merilom: izvirnost in izvedljivost, vpliv na lokalno gospodarstvo, izboljšanje odnosov med lokalnimi interesnimi skupinami in prenosljivost.

Letos je Evropska komisija prejela 305 prijav, izmed katerih bodo finaliste po posameznih kategorijah izbrali oktobra, zmagovalce pa bodo razglasili na zaključni slovesnosti za mala in srednje velika podjetja 23. novembra v estonskem Talinu.

Slovenija v javnem natečaju za evropsko nagrado za spodbujanje podjetništva, ki je namenjena prepoznavanju najbolj uspešnih spodbujevalcev podjetništva, sodeluje od leta 2008. Cilj Evropske komisije je spodbujati uspešno podjetništvo in izboljšati poslovno okolje za podjetja, da bi jim pomagala uresničiti njihov celoten potencial v današnjem globalnem gospodarstvu.