Slovenija #družba 18.7.2017 12:15

Slovenija pri evropskem povprečju po deležu strokovnjakov IKT

Luxembourg, 18. julija - V Sloveniji je bilo lani zaposlenih 32.100 strokovnjakov s področja informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT), kar je predstavljalo 3,5 odstotka vseh zaposlenih, je danes objavil Eurostat. Povprečje EU je 3,7 odstotka. Kot izhaja iz poročila, ima veliko držav še vedno težave z zapolnitvijo teh delovnih mest, med temi je Slovenija pri vrhu.

Nemčija, Hannover.
Sejem informacijske tehnologije in zabavne elektronike CeBIT.
Izdeli podjetja Inspur.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V EU je bilo lani po podatkih evropskega statističnega urada 8,2 milijona zaposlenih strokovnjakov s področja IKT. Več kot pol zaposlenih strokovnjakov IKT v EU je bilo lani sicer iz treh držav. To so Velika Britanija (1,6 milijona), Nemčija (1,5 milijona) in Francija (en milijon).

Število strokovnjakov IKT se je v primerjavi z letom 2011 konstantno povečevalo v skladu z razvojem digitalnega sveta. V primerjavi z 2011 je bilo tako na ravni EU zaposlenih 1,8 milijona strokovnjakov IKT več, delež med vsemi zaposlenimi pa je zrasel s treh na 3,7 odstotka.

Več strokovnjakov IKT kot v 2011 je bilo zaposlenih v skoraj vseh državah EU, največjo rast pa so zabeležili v Estoniji, Franciji, Nemčiji, na Portugalskem, Finskem, v Bolgariji, na Hrvaškem in na Madžarskem.

Ta poklic sicer opravljajo predvsem moški (83,3 odstotka). Gre za visoko izobražene posameznike, pri čemer je imelo 61,8 odstotka ljudi tretjo ali višjo raven izobrazbe.

Najvišji delež moških med zaposlenimi strokovnjaki IKT so zabeležili na Slovaškem (90,8 odstotka) in Češkem (88,8 odstotka), najnižji pa v Bolgariji (69,8 odstotka) in Romuniji (73,7 odstotka).

Glede na izobrazbo jih je bilo največ s tretjo ravnjo na Irskem (82,4 odstotka) in Litvi (80,7 odstotka), najmanj pa v Italiji (32,8 odstotka), Nemčiji (49,6 odstotka), na Portugalskem (51,2 odstotka) in Hrvaškem (52,5 odstotka).

Eurostat še izpostavlja, da je bilo lani v EU 20 odstotkov podjetij, ki so imela zaposlene strokovnjake IKT, devet odstotkov podjetij pa je zaposlilo ali poskušalo zaposliti takega strokovnjaka. Težave z zapolnjevanjem tovrstnih delovnih mest je imelo 41 odstotkov podjetij.

Najvišji odstotek podjetij, ki so lani zaposlila ali so poskušala zaposliti strokovnjaka IKT, pa so imela pri tem težave, so zabeležili na Češkem (66 odstotkov podjetij), v Sloveniji (63 odstotkov), Luksemburgu in Avstriji (61 odstotkov).

Najmanj takih podjetij pa so našteli v Španiji (17 odstotkov), Grčiji (28 odstotkov) na Poljskem in Italiji (31 odstotkov) in na Portugalskem (32 odstotkov).

V EU je bilo lani sicer 36,3 odstotka zaposlenih IKT strokovnjakov mlajših od 35 let. Največ strokovnjakov, mlajših od 35 let, so našteli na Malti, Latviji in na Poljskem, najmanj pa v Italiji, na Finskem, Švedskem, Norveškem in Danskem.