#družba 16.7.2017 9:21

Tudi v Krškem sistem izposoje koles

Krško, 16. julija - V Krškem so te dni začeli graditi in urejati avtomatizirani mestni sistem izposoje koles, ki bo zaživel septembra. Občina Krško je za njegovo ureditev namenila približno 70.000 evrov. Na voljo bo skupaj 15 koles, prve tri postaje bodo pri krški železniški postaji, na parkirišču pri občini in pri Šolskem centru Krško-Sevnica.

Celje. Kolesar na razmočeni cesti, mokra steza, pločnik. Foto: STA Arhiv STA

Celje.
Kolesar na razmočeni cesti, mokra steza, pločnik.
Foto: STA
Arhiv STA

Na krški občini so pojasnili, da se bodo lahko občani in obiskovalci tega mesta ob Savi za uporabo sistema brezplačno prijavili, nakar bodo dobili kartico z osebno številko, s katero si bodo lahko 14 ur tedensko brezplačno izposojali kolesa.

Dodali so, da gre za modularen avtomatizirani sistem za izposojo koles v mestnih okoljih, kjer želijo razredčiti motorizirani promet. Ta deluje s pomočjo uporabniške kartice, s katero si lahko posameznik izposodi kolo na enem mestu, se z njim odpelje do drugega in kolo tam vrne.

Sistem je ustrezno informacijsko podprt in samodejno beleži vse izposoje, njihovo trajanje in zasedenost posameznih postaj. Uporabniki omenjene storitve se bodo lahko prijavili na informacijski točki na videmski tržnici, v občinski sprejemni pisarni in na krškem Centru za podjetništvo in turizem.

Na krški občini so še poudarili, da bi radi s pomočjo sistema brezplačne izposoje koles in v skladu z načeli sodobne razumnejše gibljivosti zmanjšali odvisnost od prevoza z vozili na fosilna goriva, prispevali k prometno manj obremenjenemu mestnemu okolju in k omejitvi škodljivih avtomobilskih izpustov.