Podjetja 11.7.2017 14:24

Merkur trgovina v roke skladu HPS Investment Partners

Ljubljana, 11. julija - Stečajna upraviteljica Merkurja Simona Goriup je danes z ameriškim investicijskim skladom HPS Investment Partners podpisala pogodbo o prodaji družbe Merkur trgovina. Kupnina znaša 28,56 milijona evrov in je za 10.000 evrov višja, kot je bila izklicna cena v prejšnjem prodajnem poskusu. Goriupova je zato prodajo ocenila za uspešno.

Maribor. Merkurjev trgovski center. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Maribor.
Merkurjev trgovski center.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

K pogodbi za prodajo družbe mora dati soglasje še sodišče, ki ga stečajna upraviteljica Merkurja pričakuje v prihodnjih dneh. S tem se bo končal prodajni postopek za družbo Merkur trgovina, katere lastnik je stari Merkur, ki je po izločitvi Merkur trgovine in Merkur nepremičnin končal v stečaju.

Prodaja Merkur trgovine se je začela marca z zbiranjem zavezujočih ponudb, pri čemer izklicna cena ni bila določena. Januarja je namreč Goriupova izvedla enak postopek z izklicno ceno 28,55 milijona evrov, a takrat za nakup družbe ni prispela nobena ponudba. Na tokratnega razpis so medtem prispele štiri ponudbe.

Na odpiranju zavezujočih ponudb za družbo je 21. junija največ ponudil HPS Investment Partners. Ta se po pisanju Dela poteguje tudi za nakup 13 trgovskih centrov, v katerih deluje Merkur trgovina in ki jih prodaja Heta, slaba banka nekdanje avstrijske banke Hypo. Vrednost tega posla naj bi neuradno znašala okoli 50 milijonov evrov.

Merkur je šel v stečaj novembra 2014. Stečajna upraviteljica je medtem prodala številne nepremičnine v lasti starega Merkurja, prav v teh dneh se je začela prodaja ponudnika hišne in zabavne elektronike ter bele tehnike Big Banga, ki jo bo upraviteljica izvedla z nezavezujočim zbiranjem ponudb na podlagi neposrednih pogajanj.

Družba Merkur trgovina je lani ustvarila več kot 212 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je tri odstotke več kot leto pred tem. Dobiček iz poslovanja, ki je leta 2015 dosegel 3,3 milijona evrov, je lani znašal 7,2 milijona evrov, čisti dobiček pa se je povečal z 2,9 milijona na 5,9 milijona evrov.

HPS Investment Partners je investicijska družba, ki se osredotoča na bolj tvegane naložbe. Ustanovljena je bila leta 2007, sedež ima v New Yorku, upravlja pa približno 39 milijard dolarjev premoženja, je zapisano na spletni strani družbe, ki je bila prvotno oblikovana kot enota Highbridge Capital Managementa.