30.6.2017 9:30

"Obvladovanje in obdelovanje kamna je poseben občutek"

Brežice, 30. junija - Rok Verstovšek Tanšek je sveže diplomirani, 23-letni kamnosek, doma iz vasi Piršenbreg v okolici Brežic. Decembra lani je na tekmovanju v poklicnih spretnostih EuroSkills na Švedskem dosegel naslov evropskega podprvaka v kamnoseštvu ter medaljo za najboljšega tekmovalca iz svoje države. V prihodnje si želi imeti svojo delavnico, kjer bo uresničeval svoje ideje.

Verstovšek Tanšek se je z materialom kamen ter njegovo obdelavo začel spoznavati šele ob vpisu na višjo strokovno šolo v Sežani - smer oblikovanja materialov kamen. Študij kamnoseštva ni bila njegova prva izbira, a ga je kljub temu pritegnil in navdušil. "Kamen je material, ki ga človeštvo izrablja že od nekdaj, zato je njegovo obvladovanje in obdelovanje poseben občutek," je povedal mladi kamnosek.

V Sloveniji je bilo kamnoseštvo po mnenju Verstovšek Tanška zadnje čase v zatonu. "Mladi se za ta poklic niso odločali, sedaj pa mislim, da se to spreminja. Šolanje kamnosekov se povečuje tako na višji strokovni šoli v Sežani kot na Srednji gradbeni, geodetski in okoljevarstveni šoli Ljubljana."

Tekmovanje v poklicnih spretnostih EuroSkills

Lani decembra se je Verstovšek Tanšek udeležil tekmovanja EuroSkills na Švedskem v Göteborgu, na katerem je sodelovalo več kot 480 mladih talentiranih tekmovalcev iz drugih 28 držav in se pomerilo v 44 poklicnih spretnostih. Gre za tekmovanje, namenjeno mladim med 18. in 25. letom starosti, na katerem se pomerijo posameznik znotraj svojega poklica oz. panoge. Običajno gre za poklice, ki so manj cenjeni oz. se izvajajo v manjšem številu, je pojasnil Verstovšek Tanšek.

Tekmovanja se je skupno udeležilo deset slovenskih tekmovalcev, ki so se preizkusili v aranžerstvu, cvetličarstvu, informatiki, pohištvenem in stavbnem mizarstvu, slikopleskarstvu, kamnoseštvo, kuharstvu in strežbi. Ekipo so določili na podlagi državnih izbirnih tekmovanj SloveniaSkills.

Verstovšek Tanšek je Sloveniji prisvojil srebrno medaljo v kamnoseštvu, nosi pa tudi naziv Best of nation, kar pomeni, da je osvojil največ točk med vsemi slovenskimi tekmovalci.

Kot je pojasnil Verstovešk Tanšek, je bila naloga na letošnjem tekmovanju še posebej zahtevna. Tekmovalci so morali v določenem času (18 ur) izklesati polovico gotskega okna s krožnimi izseki, vendar je bila kamnina neprimerna za takšen izdelek, saj je bila zelo trda, je pojasnil kamnosek. Od desetih prijavljenih se jih je zato tekmovanja udeležilo le šest, zgolj trije pa so izdelek končali v zahtevanem času.

Na prihodnjem tekmovanju v poklicnih spretnostih bo Verstovšek Tanšek sodeloval kot mentor enemu od tekmovalcev, saj si želi svojo energijo in znanje predati naprej. Tekmovalec pod njegovim mentorstvom se je z doseženim prvim mestom na predizboru, ki je potekal sredi junija v Pliskovici, že uvrstil na državno tekmovanje SloveniaSkills, ki bo prihodnje leto.

Poudarek tekmovanja EuroSkills je na aplikativnih znanjih in v tem smislu so sestavljene tudi tekmovalne naloge. Glavni cilj tekmovanja je promocija poklicev, ki so bodisi deficitarni, redki, ali imajo nižji družbeni ugled. Pobudo za EuroSkills, ki je prvič potekal leta 2008, je prišla iz strani takratnega Evropskega komisarja za izobraževanje in kulturo Jana Figela.

Ideja EuroSkills, tekmovanj je skladna z idejo WorldSkills tekmovanji, ki imajo po svetu že več kot 50 letno tradicijo. Slednje ima začetke v letu 1946, ko je v Španiji izredno primanjkovalo delavcev s poklicno izobrazbo. To enako idejo povzema tudi tekmovanje EuroSkills, saj je bilo organizirano prvič prav v času, ko v Evropi zaradi zmanjšanega vpisa mladih v programe poklicnega in strokovnega izobraževanja na trgu dela primanjkuje kadra s tako izobrazbo.

Ponudba za delo v Angliji

Nadarjeni kamnosek je na tekmovanju dobil tudi ponudbo za delo v enem od kamnoseških podjetij v Angliji, ki pa je še ni izkoristil. Po diplomi bi še vedno rad ostal v kamnoseštvu, a bi kamnu dodal še kakšen nov material. Všeč mu je namreč tudi obdelava lesa, kovin, zanima pa se tudi za avtomobile in motocikle.

Vsekakor pa si želi, da bi v prihodnje lahko imel svojo delavnico oz. prostor, kjer bi lahko ustvarjal z različnimi materiali ter uresničeval svoje ideje, je še povedal Verstovšek Tanšek.

Predmet, ki me predstavlja

Verstovšek Tanšek si je za svoj predmet izbral igličasto pomično merilo, ki je sicer kovinarska merilna priprava za merjenje in zaris z veliko natančnostjo. Ne gre za tipično kamnoseško orodje, temveč kovinarsko, z njim pa si je mladi kamnosek pomagal tudi na tekmovanju EuroSkills. "Orodje mi je všeč, ker si z njim lahko zelo natančen, kar je bilo na tekmovanje ključnega pomena."

Ljubljana.
Orodje.
Foto: Rok Verstovešk Tanšek/STA