#družba 24.6.2017 11:03

Objavljen razpis za dodelitev radijskih frekvenc za zagotavljanje javnih komunikacijskih storitev

Ljubljana, 24. junija - Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) je objavila javni razpis za dodelitev radijskih frekvenc v radiofrekvenčnih pasovih 10 in 12 gigaherzov. Kot so za STA pojasnili na Akosu, je bil povod za razpis zanimanje nekaterih operaterjev.

Akos je že leta 2014 izvedel javni razpis, s katerim je podelil del radijskih frekvenc v pasovih 10 in 12 gigaherzov. Na javnem razpisu je predmetne frekvence pridobilo sedem različnih uporabnikov, to je operaterjev, ki na trgu ponujajo storitve MMDS (enosmerna distribucija TV signalov) in BWA (dvosmerni sistemi ponujanja IP storitev končnim uporabnikom).

Poleg ciljev, navedenih v uvodu razpisne dokumentacije, je agencija želela spodbuditi operaterje v prehod s petgigaherčnega in 12-gigaherčnega na 10-gigaherčni pas. Prehod s petgigaherčnega pasu so želeli spodbuditi pri operaterjih, ki v tem pasu ne morejo zagotoviti povezave z močmi, predpisanimi v odločbi Evropske komisije, prehod z 12-gigaherčnega pasu pa pri operaterjih, ki v tem pasu povzročajo motnje satelitskega sprejema.

Letošnji javni razpis je agencija objavila na podlagi izraženega interesa nekaterih operaterjev. Poleg radiofrekvenčnih pasov, ki so bili razpisani leta 2014, je tokrat razpisala tudi preostanek pasu 10 gigaherzov, ki je namenjen distribuciji BWA storitev in v okviru tega tudi P-P povezav.

Zainteresirani morajo ponudbe agenciji poslati najkasneje 18. avgusta do 10. ure. Javno odpiranje ponudb bo dve uri pozneje na sedežu Akosa v Ljubljani.