Turizem 24.6.2017 10:12

Gorenjska turistična središča si obetajo odlično poletno sezono

Bled/Bohinj/Kranjska Gora, 24. junija - Na Bledu, v Bohinju in Kranjski Gori trenutni obisk in rezervacije kažejo na zelo dobro poletno turistično sezono. Po lanskem uspešnem poletnem izkupičku si turistični delavci letos lahko obetajo še boljšega, predvsem v Bohinju in v Kranjski Gori pa bi na uspešnost sezone lahko vplivalo tudi vreme.

Ljubljana, Prešernov trg. Azijski turisti na Prešernovem trgu v Ljubljani. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, Prešernov trg.
Azijski turisti na Prešernovem trgu v Ljubljani.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Na Bledu trenutna zasedenost hotelov že znaša okoli 90 odstotkov, v zadnjem tednu junija pa se bo še povečala, so za STA pojasnili v Turizmu Bled in dodali, da so tudi izgledi o zasedenosti za poletje dobri.

Dinamika rezervacij je še boljša od lanske. Trenutno je že rezervirano od 80 do 90 odstotkov zmogljivosti, hoteli pa v juliju, avgustu in tudi septembru pričakujejo kar od 95- do 100-odstotno zasedenost.

Približno 95 odstotkov gostov prihaja iz tujine. Največ jih je iz Velike Britanije, Nemčije, Avstrije, Italije, Združenih držav Amerike, Belgije, Nizozemske, Malte, Češke, Japonske, Južne Koreje in tudi drugih azijskih držav. Čez poletje se sicer število in delež azijskih gostov zmanjša, vendar še vedno predstavlja pomemben segment.

Tudi bohinjskemu turizmu v letošnjem letu kaže zelo dobro. "Aprila smo beležili skoraj 70 odstotkov večje število nočitev kot aprila lani, maj pa je lanskega presegel vsaj za 15 odstotkov. Tudi napovedi za poletje so tako pri hotelirjih kot pri drugih ponudnikih namestitev zelo dobre," je za STA povedal direktor Turizma Bohinj Klemen Langus.

Računa, da bo letošnja poletja sezona vsaj tako uspešna kot lanska, če bo vreme lepo, pa bo še boljša. Že lanska sezona je bila sicer dobra, saj so v njej zabeležili za 17 odstotkov več nočitev kot leto pred tem. Problem Bohinja pa ostaja zimska sezona, v kateri so letos zaradi slabega vremena in pomanjkanja snega zabeležili 15 odstotkov manj kot lani.

V minulih mesecih so ta primanjkljaj iz zimske sezone sicer že nadoknadili, tako da Langus računa, da bodo v celotnem letošnjem letu namerili precejšnjo, vsaj petodstotno rast v primerjavi z lani, ko so "prav tako beležili lepo rast števila nočitev in so se prvič približali skoraj pol milijona nočitvam".

Odlične poletne sezone se nadeja tudi direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber. Kot je povedal za STA, napovedi in rezervacije skoraj do sredine septembra napovedujejo zelo dobro sezono. "Če ne bo kakšnih vremenskih težav, saj smo nekoliko odvisni tudi od enodnevnih obiskovalcev in gostov za vikende, nam kaže zelo dobro," je prepričan Veber.

Poletno sezono v Kranjski Gori začenjajo že konec aprila, saj v pomladanskem času pripravljajo vrsto prireditev, da se poletni turizem ne zgosti zgolj na julij in avgust. Aprila in maja ter vse do zadnjega tedna junija, ko se že začenja poletje, so tako že beležili dober obisk. "Zasedenost in obisk destinacije sta bila dobra, nad pričakovanji in z istim tempom gremo naprej," je izpostavil Veber.

Pojasnil je, da v Kranjski Gori zdaj niso več tako odvisni od zime, saj veliko delajo na poletni sezoni, ki jo s prireditvami podaljšujejo ne le v pomladnem temveč tudi v jesenskem času. Tako se po 20. avgustu znova obeta vrsta dogodkov, zlasti športnih.