Turizem 25.6.2017 9:36

Število turističnih aranžmajev spet narašča

Ljubljana, 25. junija - Turistične agencije letos opažajo občutno povečano povpraševanje po turističnih aranžmajih, za katere so stranke pripravljene odšteti tudi več. Najpogostejša dopustniška destinacija sicer ostaja Hrvaška, je pa naraslo zanimanje za Sredozemlje in Španijo. Znova se povečuje tudi zanimanje za Tunizijo in Egipt.

Ljubljana. Turista v Ljubljani, backpackerja. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Turista v Ljubljani, backpackerja.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so za STA pojasnili v turistični agenciji Kompas, je povečanje povpraševanja letos tolikšno, da se srečujejo s pomanjkanjem zmogljivosti na skoraj vseh destinacijah. Na sredozemskih destinacijah, predvsem na grških otokih, beležijo več kot 40-odstotno povečanje rezervacij, na Jadranu pa za približno pet odstotkov.

V agenciji Palma govorijo o približno 20-odstotnem porastu, povečano povpraševanje pa opažajo tudi v agencijah Relax in Sonček. V slednji ocenjujejo, da bo trend letos morda spet dosegel raven izpred desetih let.

Rast višine povprečnih izdatkov za nakup aranžmaja opažajo zlasti v agencijah Sonček in Relax. To med drugim pripisujejo boljši prodaji letovanj v sredozemskih turističnih ciljih, ki so v zadnjih dveh letih utrpeli nekaj upada.

Vse agencije sicer poročajo o občutno večjem povpraševanju po sredozemskih destinacijah, kjer so paradni konj še vedno grški otoki. Zadnja leta se je okrepilo tudi zanimanje za Španijo in Črno goro.

"Povečuje se tudi število rezervacij v Tuniziji in Egiptu, zadovoljive številke pa so tudi za Turčijo, ki je sicer še daleč od tega, kar je beležila včasih. A mnoge prepriča prav dobra cena in neizmerna prijaznost domačinov do turistov, ki jim še vedno zaupajo," so zapisali v agenciji Sonček.

Vrste namestitev ostajajo zelo različne, se pa nekoliko povečuje povpraševanje po letovanjih v dražjih hotelih.

Agencije še poudarjajo, da so varnostni zadržki pri potovanjih na priljubljene destinacije odveč, saj so s tega vidika po njihovih ocenah v zadnjem času sporna kvečjemu središča evropskih prestolnic.