22.6.2017 16:23

Letošnja naj dijakinja Klara Drofenik, naj dijak Anže Šumah

Ljubljana, 22. junija - Dijaška organizacija Slovenije je v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport danes razglasila naj dijakinjo in naj dijaka za šolsko leto 2016/17. To sta postala Klara Drofenik s celjske I. gimnazije in Anže Šumah z Gimnazije Ravne na Koroškem. Zbrane je nagovorila tudi ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič.

Ljubljana. Dijaška organizacija Slovenije (DOS). Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Dijaška organizacija Slovenije (DOS).
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Makovec Brenčičeva je povedala, da projekt naj dijak po eni strani odkriva, po drugi pa spodbuja odličnost, ki jo med sabo prepoznajo in nagradijo dijaki sami. Prav je, da nagradimo odlične dijake, da so ostalim spodbuda in zgled, je dejala in izpostavila izjemno uspešnost slovenskih srednješolcev na raznovrstnih tekmovanjih tudi v tujini.

"Vsi ti uspehi so tudi potrditev slovenskemu šolskemu sistemu in vsem učiteljem in mentorjem, da delamo dobro, da smo na dobri poti in da skupaj zmoremo," je dejala ministrica in jim čestitala. Obljubila jim je, da bo ministrstvo akcijo naj dijakinja, naj dijak podpiralo še naprej.

Akcija je postala že tradicionalna, letošnji izbor je sedmi po vrsti. Njen namen pa je med dijaki izbrati tiste, ki najbolj izstopajo ne le po učnem uspehu, temveč tudi po ostalih talentih, spretnostih in osebnostnih lastnostih.

Tako je letos naj dijakinja postala Klara Drofenik, ki je zaključila 4. letnik I. gimnazije Celje. Naziv je po obrazložitvi dijaške organizacije dobila zaradi udeležbe na dekliški mednarodni olimpijadi v Romuniji in Sredozemskem mladinskem matematičnem tekmovanju, zaradi doseženega prvega mesta in zlatega priznanja na državnem tekmovanju iz razvedrilne matematike, zlatega priznanja iz logike, zlatega Vegovega priznanja na državnem tekmovanju iz matematike, tretjega mesta ženske reprezentance na državnem srednješolskem prvenstvu v odbojki, prvega mesta na državnem ekipnem šahovskem prvenstvu in prvega mesta na tekmovanju Gasilske zveze Celje v kategoriji članice A.

Letošnji naj dijak je po izboru dijaške organizacije postal maturant Gimnazije Ravne na Koroškem Anže Šumah. Naziv je prejel, ker je v tem šolskem letu osvojil sedem zlatih priznanj na tekmovanjih iz znanja (o sladkorni bolezni, s področja nemščine, biologije, matematike, geografije, kemije in za raziskovalno nalogo), drugo mesto pri nemščini in geografiji in srebrno medaljo na Mednarodni geografski olimpijadi v Pekingu.

Oba prejemnika sta izrazila zadovoljstvo nad prejetim nazivom in upanje, da jima bo to koristilo pri nadaljnjem univerzitetnem izobraževanju in kasnejši zaposlitvi.