Podjetja #družba 22.6.2017 9:15

Slovenska rešitev za enostavno doniranje z mobilnikom

Ljubljana, 22. junija - Slovensko startup podjetje MBILLS je razvilo rešitev za enostavno doniranje sredstev s pametnim mobilnim telefonom. Z njihovimi posebnimi črtnimi kodami na letakih, panojih, spletnih straneh, v revijah, časopisih in podobno lahko vsak uporabnik takoj podpre dobrodelen ali družbeno odgovoren projekt in mu nameni svoj prispevek.

Ljubljana. Aplikacija za mobilno plačevanje Hal mBills. Foto: MBILLS

Ljubljana.
Aplikacija za mobilno plačevanje Hal mBills.
Foto: MBILLS

Uporabnik preprosto poskenira kodo z mobilno aplikacijo Hal mBills in po dveh klikih je donacija predana, brez kakršnega koli vpisovanja podatkov ali številk, so sporočili iz podjetja.

MBILLS v svoji rešitvi uporablja hitro odzivne QR-kode. Te so se sicer pojavile že v 90. letih prejšnjega stoletja, a kljub svoji prepoznavnosti niso zaživele po pričakovanjih, saj niso imele prave uporabnosti.

"Zdaj pa se jim obeta nenavadno povečanje uporabe z novimi priložnostmi, ki se odpirajo," je ob zagonu nove rešitve povedal direktor startup podjetja MBILLS Primož Zupan.

Posebnost MBILLS QR-kod v primerjavi z običajnimi QR-kodami, ki vsebujejo povezavo za dostop do določenih informacij, je v tem, da omogočajo tako podatek o donaciji kot tudi njeno nakazilo.

S tem je premoščena najpogostejša ovira pri zbiranju manjših ali večjih zneskov za donacije - pomanjkanje drobiža ali gotovine pri roki, poudarjajo v startupu MBILLS.

MBILLS QR-kodo lahko organizacija, ki zbira dobrodelna sredstva, ustvari sama, nato pa to kodo vstavi na plakate, letake, strani v revijah, časopisih in druge materiale. Omenjena rešitev je še posebej priročna za različne dogodke, kjer se na kraju prizorišča zbira sredstva.

Rešitev so v praksi že uporabili v ameriški gospodarski zbornici v Sloveniji AmCham Slovenia, v okviru programa nagrajevanja najboljših poslovnih praks v gospodarstvu Best of the Best, in organizatorji dogodka Ljubljana Mini Maker Faire, na katerem so se predstavili garažni inovatorji.

Finančno-tehnološko startup podjetje MBILLS, ki se je razvilo izpod okrilja družbe Halcom, je prvo slovensko podjetje z dovoljenjem Banke Slovenije za izdajanje elektronskega denarja in opravljanje plačilnega prometa, ki razvija napredne rešitve za končne uporabnike.