Turizem 24.6.2017 10:14

V slovenskih zdraviliščih se obeta dobra poletna sezona

Celje, 24. junija - V slovenskih naravnih zdraviliščih se obeta dobra poletna sezona. Po navedbah zdravilišč se nastanitvene zmogljivosti polnijo skladno s pričakovanji, nekatera pa bodo celo bolj zasedena kot med lansko poletno sezono. Poleti bo v zdraviliščih veliko gostov tudi iz tujine, predvsem iz Italije, Avstrije in Nemčije.

Ankaran. Kopališče, bazen. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ankaran.
Kopališče, bazen.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Kot so sporočili iz Term Čatež, so njihova pričakovanja glede poletne zasedenosti zmogljivosti podobna lanskim. Za zdaj je veliko povpraševanja za namestitve na vseh treh lokacijah Term Čatež, to so Čatež, Mokrice in slovenska obala, ki se polnijo v skladu s pričakovanji.

Zelo dobro sprejeta in zasedena je letošnja novost v kampu, naselje mobilnih hišic, so še navedli v Termah Čatež. Glede na trenutne rezervacije pričakujejo, da bodo tudi to poletje našteli največ tujih gostov - predvsem Italijanov, v kampu pa Nizozemcev.

V Termah Dobrna so pred poletno sezono dopolnili ponudbo. Tako so povsem prenovili sobe v hotelu Vita, namestili igrala pri letni terasi restavracije za najmlajše in prenovili bazensko teraso za sončenje. Trenutno beležijo povečano povpraševanje po poletnih počitnicah in ocenjujejo, da bo zasedenost zmogljivosti v poletnih terminih nekoliko boljša kot lani.

Tudi iz Term Krka so sporočili, da so obeti dobri. Glede na trenutne podatke bo zasedenost zmogljivosti v Dolenjskih in Šmarjeških Toplicah, v obmorskem Strunjanu in na Otočcu to poletje višja kot v primerjalnem obdobju lani. V Talasu Strunjan tako pričakujejo polno zasedenost, višja bo tudi v dolenjskih enotah.

Vrhunec poletne sezone v vseh njihovih termah pričakujejo v začetku avgusta, ko se bodo začele počitnice v Italiji. Poletni gostje Term Krka počitnikujejo v povprečju od sedem do deset dni, zanima pa jih tako klasična poletna ponudba kot programi aktivnega oddiha in krepitve zdravja. Pričakujejo, da bo največ slovenskih gostov, veliko pa bo tudi Italijanov, Rusov, Izraelcev, Belgijcev, Avstrijcev in drugih.

V Thermani Laško beležijo večje povpraševanje kot med lansko poletno sezono. Gostje povprašujejo za bivanje že za obdobje po 23. juniju. Občuten porast zanimanja so opazili predvsem med italijanskimi gosti, ki v Laško prihajajo z družinami.

Rezervacije za poletno sezono v Termah Zreče in na Rogli se gibljejo na ravni pretekle poletne sezone. Glede na trenutno povpraševanje in trend rezervacij v zadnjem hipu pa pričakujejo, da bo število rezervacij in z njimi nočitev še raslo.

V termah in zdraviliščih Terme 3000 Moravske Toplice, Terme Ptuj, Terme Lendava in Zdravilišče Radenci glede na dosedanje povpraševanje ocenjujejo, da bo letošnja poletna sezona v termah in zdraviliščih Sava Hotels & Resorts uspešnejša kot lanska.

V Termah Olimia je glede prejetih rezervacij za julij in avgust stanje primerljivo z lanskim. Nekaj več, za 11 odstotkov, je sicer rezervacij s trgov, ki ne spadajo med njihove glavne - predvsem iz Nizozemske in Belgije, medtem ko zaznavajo rahel upad na italijanskem in srbskem trgu, od koder pa glavnino rezervacij še pričakujejo.

Hoteli LifeClass Portorož imajo trenutno za junij rezerviranih skoraj 18 odstotkov več nočitev v primerjavi z enakim obdobjem lani. Glede na trenutno stanje rezervacij bo julija za četrtino več, avgusta pa kar za polovico več nočitev kot v lanskih poletnih mesecih.

Glede na napovedi se dobre poletne sezone veselijo tudi v Termah Portorož, kjer pričakujejo polno zasedenost hotelov in s tem tudi dober obisk storitev wellness in spa. Trenutno je največ povpraševanja po wellness storitvah na plaži, kjer so morali zaradi velike zasedenosti prvič uvesti tudi rezervacije ležalnikov na plaži.