Turizem 21.6.2017 16:09

Vlada o strategiji za pospešen razvoj turizma

Ljubljana, 21. junija - Vlada je na delovnem posvetu obravnavala Strategijo trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021, ki je usmerjena v produktivno prestrukturiranje in repozicioniranje Slovenije na svetovnem turističnem trgu, so sporočili iz vlade. Ukrepi strategije so sicer razdeljeni v šest ključnih politik, med drugim predvideva oblikovanje štirih makro regij.

Ljubljana. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je na začetku delovnega posveta članom vlade predstavil vlogo in pomen slovenskega turizma, ki je lani zabeležil blizu 4,2 milijona obiskovalcev, skoraj 11 milijonov njihovih nočitev in 2,35 milijarde evrov prilivov iz naslova izvoza potovanj. Poleg tega, je naštel tudi ključne ovire, s katerimi se sooča turizem, so zapisali na uradu vlade za komuniciranje.

Ključni cilj slovenskega turizma za prihodnje strateško obdobje je sicer dvig prilivov iz naslova izvoza potovanj na 3,7 do štiri milijarde evrov. Izhodišče vizije slovenskega turizma pa je, da je Slovenija aktivna, zelena in zdrava destinacija.

Ukrepi nove strategije so razdeljeni v šest ključnih politik, in sicer novo organiziranost makroregije in turističnih produktov, institucionalni in pravni okvir, namestitve, turistično infrastrukturo in naložbe, kadre v turizmu, prostor, naravne in kulturne vire ter mala in srednje velika podjetja.

Počivalšek je na posvetu kot najpomembnejše izpostavil oblikovanje štirih makro regij (Alpska, Mediteranska, Termalna Panonska ter Ljubljana z osrednjo Slovenijo) ter ukrepe s področja investicijske politike. Po njegovi oceni je ta politika ena izmed ključnih, tista, od katere je odvisno, ali bodo cilji uresničeni ter ali bo slovenski turizem doživel preboj ali stagnacijo.

Na posvetu so tudi poudarili, da je turizem izrazito medsektorska dejavnost, saj praktično ni ministrstva, ki ne bi imelo vpliva na razvoj turizma. Zato je pomembno, da pri pripravi končnega predloga strategije konstruktivno sodelujejo vsa ministrstva, so še zapisali v vladi.

Posvetu bo sledilo medresorsko usklajevanje predloga strategije, končni predlog strategije pa bo vlada predvidoma obravnavala in sprejela v septembru.