Podjetja 21.6.2017 17:14

Na forumu o stereotipih glede gradnje z lesom

Ravne na Koroškem, 21. junija - V lesenem objektu mladinskega hotela Punkl na Ravnah na Koroškem so direktorat za lesarstvo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, agencija Spirit in agencija Lotos danes pripravili forum z naslovom Bivanje z lesom. Na njem so različni strokovnjaki med drugim razblinjali stereotipe glede gradnje z leseno konstrukcijo.

Ravne na Koroškem, mladinski hotel. Nizkoenergijski leseni mladinski hotel Punkl. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Ravne na Koroškem, mladinski hotel.
Nizkoenergijski leseni mladinski hotel Punkl.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Svetovni trend je v leseni masivni gradnji, ta postaja vse bolj drzna in inovativna. A med ljudmi je glede tega še vedno veliko stereotipnega razmišljanja, kar je škoda, saj večina stereotipov ne drži, je danes na Ravnah dejal uveljavljeni strokovnjak na področju raziskav, projektiranja in izgradnje lesenih objektov Bruno Dujič.

Stereotipi so med drugim povezani z mejnimi situacijami, kot sta požar in potres, a Dujič odgovarja z izsledki številnih raziskav na tem področju. Kot pravi, s pomočjo znanih računskih metod in z ustreznim projektiranjem obvladujejo potresne situacije, saj je lesena konstrukcija v kombinaciji z jeklom dobro računsko preverljiva. Tudi glede požara so po njegovih besedah z raziskavami dokazali, da imajo masivne lesene konstrukcije mnogo prednosti tudi pred armiranobetonskimi in jeklenimi konstrukcijami stavb.

Izpostavil je, da gre za leseno konstrukcijo, ki je zaščitena pred atmosferskimi vplivi, in taka konstrukcija zahteva drugačno obravnavo kot le kriterij najnižje cene. "V mnogih primerih smo dokazali, da je cena lesene konstrukcije lahko konkurenčna klasični gradnji," je dejal Dujič, ki je prepričan, da je prihodnost gradnje v Sloveniji v večetažnih lesenih gradnjah. Zakaj ne bi še mi tega izkoriščali, če sosedom uspeva, se sprašuje Dujič, ki ob tem kot eno najrazvitejših držav na področju predelave lesa izpostavlja Avstrijo.

Trenutno se je v Sloveniji, v Domžalah, začela gradnja za zdaj najvišje, štiretažne stavbe v leseni konstrukciji, ki jo gradi zasebnik, Mestna občina Ljubljana po njegovih besedah pripravlja izgradnjo dveh štirietažnih blokov z leseno konstrukcijo, medtem ko Mestna občina Slovenj Gradec nedavno ni uspela s predlogom gradnje petetažnega stanovanjskega bloka, ki bi bil po Dujičevih besedah "resnično referenčni in prebojni projekt za Slovenijo". Projekt so namreč slovenjgraški mestni svetniki zavrnili s tem, ko so podprli amandma, ki predvideva klasično gradnjo.

Direktor direktorata za lesarstvo Jože Prikeržnik je na današnjem forumu med drugim poudaril, da je bil les že v davni preteklosti glavni gradbeni material, o čemer pričajo več stoletij stare hiše, kozolci in drugi objekti, ki še danes služijo svojemu namenu. Nove tehnologije obdelave lesa ponovno izpostavljajo les kot idealen, trajnostni konstrukcijski in izolacijski material, ki hkrati človeku nudi prijetno bivalno okolje. Ni naključje, da nove tehnologije gradnje z lesom narekujejo razvoj gradbeništva, je dejal Prikeržnik.

Poudaril je, da direktorat za lesarstvo podpira gradnjo z lesom v več segmentih. Med drugim s sofinanciranjem izobraževanja podjetij v tej panogi, z razpisi za pridobitev evropskih sredstev, s sredstvi in organizacijo nastopov podjetij na tujih trgih, s promocijskimi aktivnostmi o rabi lesa in lesu nasploh ter z informiranjem o lastnostih in prednostih lesene gradnje.

Na forumu je med drugim sodelovala tudi Milena Škodnik iz Šolskega centra Slovenj Gradec, kjer dijake izobražujejo tudi za poklice na področju lesarstva. Predstavila je projekt sodelovanja dijakov s študenti arhitekture, ki so za dijake, ki šolanje zaključijo z izdelkom iz lesa, te izdelke oblikovali, z dijaki pa so nato sodelovali tudi skozi proces izdelave. Sodelovanje, ki je kot tako pogoj za to, da nastanejo izdelki z višjo dodano vrednostjo, je prineslo obojestransko zadovoljstvo, ugotavlja Škodnikova.