Startupi 20.6.2017 18:59

Najboljši startupi LUI so se predstavili na demo dnevu

Ljubljana, 20. junija - V Ljubljanskem univerzitetnem inkubatorju (LUI) je danes potekal demo dan, v okviru katerega se je predstavilo preko 30 startupov in podjetniških idej. Kot je povedala direktorica LUI Lidija Honzak, so od leta 2007 v LUI podprli že 145 startupov, ki so skupno pridobili 20 milijonov evrov investicij, kar 80 odstotkov pa jih je še vedno na trgu.

Ljubljana, LUI. Demo dan LUI. Direktorica LUI Lidija Honzak. Foto: STA

Ljubljana, LUI.
Demo dan LUI.
Direktorica LUI Lidija Honzak.
Foto: STA

Ljubljana, LUI. Demo dan LUI. Foto: STA

Ljubljana, LUI.
Demo dan LUI.
Foto: STA

Ljubljana, LUI. Demo dan LUI. Foto: STA

Ljubljana, LUI.
Demo dan LUI.
Foto: STA

Ljubljana, LUI. Demo dan LUI. Foto: STA

Ljubljana, LUI.
Demo dan LUI.
Foto: STA

Po besedah Honzakove ima devet startupov LUI več kot milijon prihodkov, kar 40 odstotkov pa jih deluje na tujih trgih. Skupno so ustvarili preko 400 delovnih mest, največji zaposlovalec je Elaphe, ki ima 40 zaposlenih. Na današnjem demo dnevu so se predstavili najperspektivnejši novi člani inkubatorja, pa tudi tisti, ki že žanjejo uspehe na trgu.

Med najuspešnejšimi startupi LUI, ki ustvarjajo že milijon in več prihodkov in imajo hitro rast, so Zemanta, Red Orbit, Beyond Semiconductor, Optiprint, Elaphe, ZkotZ in eŠola. Milijonu prihodkov pa se približuje tudi že podjetje Mesi.

Podjetij, ki so jih ustanovili mladi raziskovalci in doktorji znanosti, je 27 oz. 18 odstotkov, v prihodnje pa si želijo v okviru programa Startup raziskovalec ta odstotek še povečati. Po mnenju Honzakove je namreč za karierno pot mladih raziskovalcev nujno, da se jih usmeri v razmislek o tem, kaj lahko ponudijo trgu. Honzakova sicer ocenjuje, da se ta trend že prebuja.

Kot je še dodala, si želijo do leta 2022 imeti vsaj eno univerzitetno spin out podjetje, ki bo med poslovno najuspešnejšimi tudi v mednarodnem merilu.

Ena od pomembnih novosti LUI v letu 2017 je tudi pilotni program 3000 rešenih izzivov gospodarstva - 3000 startupov, v okviru katerega želijo podjetnike že v fazi kreiranja idej povezati z gospodarskimi družbami. "Na ta način bodo podjetniki že v samem začetku spoznali, s kakšnimi izzivi se določena podjetja ali panoge soočajo. Inovativne rešitve startupov bodo tako hitreje prišle do uporabnika in prvega kupca rešitve," je poudarila Honzakova.

K mentorstvu v programu, ki ga želijo kasneje razširiti tudi na druge slovenske univerze, želijo pritegniti tudi raziskovalce in profesorje, ki bodo pokrivali strokovni del razvoja podjetniške ideje.

Ena od prednosti za inoviranje in podjetno razmišljanje na Univerzi v Ljubljani po oceni Honzakove predstavlja dejstvo, da ima univerza kar 26 članic, ki pokrivajo tako tehniko kot tudi naravoslovne znanosti ter družboslovje in umetnost.

Pomemben poudarek LUI je zato tudi na svetovanju in pomoči pri vzpostavitvi interdisciplinarnih ekip, ki bodo skupaj uspešno reševale izzive gospodarstva. "Prepričana sem, da dobri startupi nastanejo ne le zaradi dobrih idej, temveč predvsem zato, ker so v ozadju ljudje, ki znajo te ideje dobro speljati," je dejala Honzakova.

Sredstva za financiranje pa LUI pridobiva iz razpisnih sredstev, s katerimi država spodbuja akademsko podjetništvo. Po enoletnem izpadu financiranja so v začetku leta 2017 prejeli pozitiven sklep na javnem razpisu ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za leti 2016 in 2017, je pojasnila Honzakova. Sredstva so se glede na pretekla leta povečala in znašajo slabih 240.000 evrov.

Razpis je sicer po besedah Honzakove kljub povečani vsoti za inkubator dokaj neugoden, vendar pripravljajo za naslednje razpisno obdobje izboljšave. "Menim, da je pomembno, da se je financiranje univerzitetnih inkubatorjev povrnilo, saj predstavljajo univerze pomemben potencial za inovativne rešitve, ki jih potrebuje gospodarstvo," je še dodala.