#družba 20.6.2017 11:34

V prvem četrtletju poslanih za 10 odstotkov več MMS-sporočil

Ljubljana, 20. junija - V Sloveniji je bilo ob koncu letošnjega prvega četrtletja 2,39 milijona uporabnikov mobilnega omrežja, kar je dva odstotka več kot v enakem lanskem obdobju. Naročnikov je bilo 78 odstotkov naročnikov ali štiri odstotke več. Uporabniki so poslali 10 odstotkov več sporočil MMS, medtem ko je število poslanih sporočil SMS stagniralo.

Ljubljana. Pametni telefoni, telekomunikacije. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pametni telefoni, telekomunikacije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je danes sporočil statistični urad, so v tem obdobju zabeležili skoraj 19 milijonov ur skupnega odhodnega prometa iz slovenskih mobilnih omrežij. Celoten odhodni promet se je povečal za štiri odstotke. Domači odhodni promet je bil večji za prav tako štiri odstotke, odhodni mobilni promet v mednarodna omrežja pa za 16 odstotkov.

Uporabniki so med januarjem in marcem poslali nekaj manj kot 683 milijonov sporočil SMS. To je 0,5 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju. Medtem se je število poslanih MMS-sporočil povečalo za 10 odstotkov. Število SMS- in MMS-sporočil se je izraziteje povečalo pri poslovnih uporabnikih, in sicer za 19 odstotkov oz. 26 odstotkov, so navedli statistiki.

Število klasičnih telefonskih priključkov je na letni ravni upadlo za 19 odstotkov, medtem ko se je število priključkov IP-telefonije povečalo za pet odstotkov na skoraj 544.000. Fiksni telefonski govorni promet je upadel za 12 odstotkov.

Ob koncu prvega četrtletja se je v Sloveniji za dostop do interneta uporabljalo več kot 593.000 širokopasovnih priključkov. Od tega je bilo 39 odstotkov xDSL-priključkov, 30 odstotkov priključkov prek kabelskega modema in 29 odstotkov priključkov z optičnim dostopom.