Turizem 17.6.2017 10:13

V duhu razvoja turizma na Kočevskem tudi nov hostel

Kočevje, 17. junija - Turizem na Kočevskem, ki je usmerjen predvsem v ponudbo doživetij v naravi, v tem duhu dopolnjuje tudi hostel Bearlog, ki so ga uradno odprli minuli teden. V prvem hostlu na Kočevskem je 30 ležišč v osmih tematsko urejenih sobah, poimenovanih po drevesih in živalih. V Občini Kočevje so lani našteli 17.300 turističnih nočitev.

Hostel Bearlog je urejen v obnovljeni starejši hiši v Kočevju, katere zunanjost je zaradi varstva kulturne dediščine v celoti ostala enaka prvotno zgrajeni stavbi. Notranjost hostla je opremljena v modernem stilu in ponuja namestitev različno zahtevnim gostom. Naložbo je financirala Občina Kočevje, upravljavec hostla pa je Javni zavod za turizem in kulturo Kočevje.

Po besedah direktorice omenjenega zavoda Vesne Malnar Memedovič je posebnost hostla ta, da ima v ceno vključen tudi zajtrk, ki je pripravljen iz domačih, ekoloških lokalnih proizvodov, kot so domači jogurti, mleko, siri, marmelade, žitarice, sezonsko sadje in kočevski gozdni med z zaščitno označbo porekla.

Hostel je goste začel sprejemati 20. aprila letos, v njem pa je do uradnega odprtja hostla minuli torek že prespalo 150 gostov iz 16 različnih držav, ki so v tem času ustvarili nekaj več kot 250 nočitev. Z odprtjem hostla destinacija Kočevsko ponuja dodatne prenočitvene zmogljivosti, kar je vsekakor dodana vrednost za Kočevsko, pravi Malnar Memedovičeva.

Po njenih besedah je Kočevsko z ohranjeno naravo pravi raj za avanturiste, pohodnike, družine, kolesarje in vse ostale ljubitelje narave in zelenega turizma. "Lansko leto smo dopolnili strategijo razvoja turizma na Kočevskem, kjer smo zapisali, da je krovna zgodba gozd, neokrnjena narava. Zavzeli smo stališče, da je edini pravi gozd prav pri nas, mi smo Skrivnosti gozd Slovenije," pravi Malnar Memedovičeva.

Destinacijo Kočevsko sestavljajo občine Kočevje, Kostel in Osilnica, na tem območju pa se med drugim nahaja šest pragozdov. Najbolj obiskane turistične znamenitosti območja so pragozd Krokar, mesto Kočevje, bunker Škrilj, osrednja cerkev sv. Jerneja, Kočevarske vasi, številne pohodniške in kolesarske poti ter v zadnjih mesecih tudi center za gorske kolesarje oz. MTB trail center Kočevje.

Po podatkih Občine Kočevje je občino v letu 2016 obiskalo skoraj 7000 turistov, ki so ustvarili 17.300 turističnih nočitev. Po podatkih državnega statističnega urada pa je občina lani imela skoraj 7500 obiskovalcev in skupno 19.420 nočitev. Razlika v številki je posledica dejstva, da so v podatkih statističnega urada zajete tudi nočitve, ki jih v okviru usposabljanj na območju občine izvajata ministrstvi za obrambo in za notranje zadeve. V teh primerih pa se turistična taksa ne zaračunava.