Podjetja 14.6.2017 16:43

V shemo izbrana kakovost vstopajo tudi prašičerejci

Ljubljana, 14. junija - Kmetijski minister Dejan Židan se je sestal s pridelovalci zelenjave, s katerimi so se pogovorili o perečih težavah v panogi. Ena teh je težja prodaja na nekaterih področjih, zato se bodo proizvajalci sestali še s predstavniki trgovcev. Optimistično pa je bilo po besedah ministra srečanje s prašičerejci, ki vstopajo v shemo izbrana kakovost.

Zgornje Slemene,
Prašič, prašičereja, ekološka kmetija, kmetijstvo.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Židan je po današnjem srečanju s predstavniki pridelovalcev zelenjave za STA pojasnil, da so s sogovorniki glede problema slabše prodaje pridelkov na nekaterih območjih dogovorili, da se posebna skupina pridelovalcev sestane s trgovinsko zbornico in večjimi trgovci.

Pogovarjali so se tudi o dostopnosti do fitofarmacevtskih snovi, ki jih uporabljajo pridelovalci. Ugotovili smo, da Uprava RS za varno hrano omogoča, da proizvajalci pridejo do registriranih snovi, za tiste, ki niso registrirane, pa obstaja pobuda, da proizvajalci preko poslovnih združenj vložijo zahtevo za registracijo, je dejal. Proizvajalci se bodo z ministrom ponovno sestali po sejmu Agra.

Na ministrstvu so bili danes tudi predstavniki prašičerejcev. Tu je bilo po oceni ministra prisotnega več optimizma. Kot je pojasnil Židan, so se vsa društva slovenskih prašičerejcev po dolgem času uspela poenotiti in združiti v eno zvezo. Na ta način bodo lahko prašičerejci lažje predstavljali svoja stališča do tako partnerjev kot do države, je dodal.

Židan je dejal, da so cene višje kakor lani, prav tako ni težav pri prodaji prašičev. "Hkrati pa so me obvestili, da so se slovenski prašičerejci prejšnji teden dogovorili, da tudi ta sektor stopi v shemo izbrana kakovost Slovenije," je dejal.

To je Židanovi oceni pomembno, saj opažajo, da se izdelki, ki so označeni z oznako izbrana kakovost in so podvrženi večji kontroli, lažje prodajajo in imajo višjo stopnjo zaupanja pri slovenskem potrošniku.

Minister se je udeležil tudi seje programskega sveta sejma Agra, ki bo konec avgusta. Uprava sejma je povedala, da je letos povpraševanje po razstavnih prostorih 10 odstotkov večje kot lani, prav tako je na posameznih ocenjevanjih večje število izdelkov, je dejal Židan.

Letošnja 55. Agra bo sicer gostila tudi poslovno konferenco srednjih in vzhodnih evropskih držav ter Kitajske s področja kmetijstva in prehrane. Kot je pojasnil minister, bo ta potekala v sklopu mednarodne politične in gospodarske konference, glede katere so se dogovorili lani na Kitajskem. "To prinaša še dodatne priložnosti za slovenske proizvajalce hrane," je prepričan.

Danes se bo Židan sestal tudi s predstavniki slovenskih gozdarjev in lovcev. Kot je pojasnil, bodo izmenjali stališča glede populacije divjadi v slovenskih gozdovih z namenom, da pridejo do kompromisne rešitve.