9.6.2017 16:14

"Na plezalni steni se počutim močno in breztežno"

Ljubljana, 9. junija - Uspešna slovenska športna plezalka Janja Garnbret pravi, da je plezanje njena strast že od nekdaj, saj obožuje občutek svobode in breztežnosti, ki ji ga ta šport ponuja. S treningi je začela že pri rosnih sedmih letih, do danes pa je 18-letna Korošica nanizala že številne športne uspehe.

Mlada športnica zase pravi, da je od nekdaj rada plezala, tudi po omarah in drevesih, ni pa vedela, da bo ta šport postal tako pomemben del njenega življenja. Starša sta hitro prepoznala njeno nadarjenost ter jo že pri rosnih sedmih letih vpisala v lokalni plezalni klub. Nato je s treniranjem nadaljevala v Velenju, pod okriljem trenerja Gorazda Hrena, pri katerem trenira že devet let.

Pri športnem plezanju jo najbolj navdušuje to, da noben trening ali gib ni enak. "Vedno se boš znašel v situacijah, v katerih še nisi bil. Všeč mi je, ker ni pomembna le fizična pripravljenost, temveč tudi psihična, saj je neprestano potrebno razmišljati o možnih rešitvah določene situacije. Rada imam, ko se počutiš močnega, breztežnostnega, ko obvladuješ svoje telo."

Garnbretova trenira približno šestkrat na teden po tri do štiri ure. Trenira v Plezalnem centru Ljubljana, v Radovljici, večina njenih treningov pa se odvija v Šolskem centru Velenje, kjer mlada športnica obiskuje tudi velenjsko gimnazijo.

Z usklajevanjem treningov in pouka težav nima, nekoliko manj časa pa se najde za učenje, "ampak vse se da, če se hoče," pravi plezalka. "Zjutraj grem v šolo, po koncu grem na trening, doma pa se učim, zato mi za prosti čas ne ostane nič časa," dodaja.

Opaža, da se plezalska infrastruktura v Sloveniji sicer razvija, saj nastajajo novi centri, kot je Balvanija, Plezalni center Ljubljana. "Kljub temu pa moram na treninge še vedno hoditi v tujino, kjer imajo boljše pogoje. Upam, da se bo to kmalu spremenilo."

Za vrhunske uspehe je po mnenju Garnbretove pomembno, da je športni plezalec motiviran za plezanje, "imeti mora veliko strast do plezanja ter mora plezati z ljubeznijo. Biti mora trmast ter imeti jasno idejo, kaj si želi doseči."

Pomemben prispevek k uspehu mlade plezalke ima tudi njen fant Domen Škofic, prav tako vrhunski slovenski športni plezalec. Njuna skupna ljubezen - plezanje - ju po besedah Garnbretove še bolj zbližuje.

"Oba imava plezanje najraje na svetu, sva trmasta, oba si želiva dosegati vrhunske rezultate. Tu sva si podobna in tu se zbližujeva. Drug drugemu sva motivacija, tolaživa se, ko nama ne gre. Lanska sezona je bila zaradi tega odnosa, ki ga imava, ter skupnih treningov tako uspešna."

Lanska plezalna sezona je bila namreč za mlado športnico sanjska. Garnbretova je osvojila naslov svetovne prvakinje v športnem plezanju, hkrati pa je postala zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji z balvanskim plezanjem. "Ta dva rezultata sta rezultata, na katera bom ponosna celo življenje, res sem ponosna na to, kar sem dosegla," je povedala.

Letošnja sezona se je sicer za mlado slovensko tekmovalko začela več kot izvrstno, na uvodni tekmi v švicarskem Meiringenu je bila šesta, v kitajskem Chongqingu je osvojila svojo prvo zmago na balvanskih tekmah najvišje ravni med članicami, dobro formo je prenesla tudi v Nanjing, kjer je osvojila drugo mesto.

Garnbretova je azijsko turnejo zaokrožila na najboljši možni način z zmagoslavjem v japonskem Tokiu, na prizorišču poletnih olimpijskih iger leta 2020, ko bo športno plezanje doživelo svojo olimpijsko premiero med olimpijskimi športnimi panogami in disciplinami.

A kot je povedala Garnbretova, o olimpijskih igra še ne razmišlja veliko, saj jo najprej čaka preizkušnja v italijanskem Campitellu di Fassa, ki bo 30. junija in 1. julija gostil evropsko prvenstvo v težavnosti, nato pa še evropsko prvenstvo v balvanih, ki bo 18. in 19. avgusta v nemškem Münchnu.

Na vprašanje, kje se vidi čez 10 let, mlada športnica izstreli, da nedvomno v plezanju. O svoji drugi karieri pa dijakinja, ki jo prihodnje leto čakata matura in vpis na fakulteto, še ni pretirano razmišljala.

"Nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo, kaj me bo veselilo ter kaj mi bo koristilo. Razmišljala sem tudi o tem, da bi šla študirat v tujino, a imam tu prijatelje, reprezentanco, trenerja Gorazda, fanta Domna in družino. To so ljudje, od katerih se ne morem ločiti, zato v tujino ne bom šla študirat," je zaključila mlada plezalka.

Predmet, ki me predstavlja

Garnbretova si je za svoj predmet izbrala poseben uhan, ki ga vsakodnevno nosi. Kupila si ga je na eni izmed tekem svetovnega pokala ter predstavlja karabin, ki ga plezalci uporabljajo pri plezanju. "Res mi veliko pomeni, ker je plezanje moje življenje, s tem se najraje ukvarjam in to me predstavlja," je zaključila mlada plezalka."

Ljubljana, Plezalni center Ljubljana.
Novinarsko-plezalno druženje #Slovenija pleza v družbi predstavnikov Planinske zveze Slovenije in Olimpijskega komiteja Slovenije ter članov slovenske reprezentance v športnem plezanju.
Foto: Anže Malovrh/STA

Evropska unija je z začetkom veljavnosti lizbonske pogodbe decembra 2009 prvič pridobila posebno pristojnost na področju športa. EU je pristojna za razvoj politike na podlagi dokazov, pa tudi za spodbujanje sodelovanja in upravljanje pobud v podporo telesni dejavnosti in športu po vsej Evropi.

Šport je sestavni del programa Erasmus+, ena od evropskih pobud na področju športa pa je tudi Evropski teden športa. S to pobudo želijo evropske državljane spodbuditi k izvajanju telesnih dejavnosti, EU pa jih podpira prek programa Erasmus+.

EU poleg intenzivnega športnega usposabljanja podpira poklicno in strokovno izobraževanje vseh mladih športnikov, ki se tako pripravljajo na dvojno poklicno pot. Smernice EU o dvojni poklicni poti (2012) kažejo, kako lahko države s svojimi politikami in politikami EU to spodbujajo. EU je s finančnimi sredstvi podprla več projektov.