Podjetja 26.5.2017 16:23

NLB prva do nagrade za digitalno preobrazbo leta

Brdo pri Kranju, 26. maja - Na letošnji izvedbi dogodka CIO leta so prvič podelili tudi nagrado za digitalno preobrazbo leta. Osvojila jo je Nova Ljubljanska banka (NLB). Že tradicionalno, enajsto nagrado CIO leta za posebne dosežke na področju informatike pa je prejel direktor informatike v Petrolu Pavel Škerlj.

Ljubljana. Poslovalnica NLB. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Poslovalnica NLB.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Glavni cilj nove nagrade, za najboljšo digitalno preobrazbo leta, je promovirati informacijsko tehnološko (IT) panogo kot ključnega tehnološkega podpornika in razvijalca, so po današnjem dogodku na Brdu pri Kranju sporočili iz podjetja Housing Co., ki organizira to osrednje srečanje vodstvenih kadrov na IT-področju.

"Digitalna preobrazba je postala realnost tudi v slovenskem prostoru. Spremembe bodo večje, kot si jih lahko predstavljamo. Spremembe terjajo od vodstev in zaposlenih novo vlogo. Procesi digitalne preobrazbe so namreč projekti celotnih organizacij," je povedal direktor podjetja Housing Co. Gregor Jemec.

Prvi prejemnik nove nagrade je, kot omenjeno, NLB, ki je s svojo digitalno strategijo osvežila svojo dolgoročno strateško usmeritev, s tem optimizirala stroške ter uvedla nove pristope poslovanja.

Član uprave NLB Laszlo Pelle je ob prejemu nagrade povedal, da so lani uvedli več inovativnih digitalnih produktov, kot je mobilna aplikacija NLB Klikpro, z uporabniku prijaznimi funkcionalnostmi stalno nadgrajujejo platformo mobilnega bančništva za zasebnike Klikin. Letos načrtujejo med drugim možnost, da bodo lahko komitentom odobrili kredit kar prek njihovega mobilnega telefona.

Nagrado CIO leta za posebne dosežke na področju informatike pa je, kot omenjeno, prejel direktor informatike v Petrolu Pavel Škerlj. Kot je v obrazložitvi za podelitev nagrade zapisal strokovni odbor nagrade CIO leta, je Škerlj v informatiko Petrola prinesel nove načina razmišljanja, nastopil kot povezovalec poslovnih področij in informatike, hkrati pa imel pomembno vlogo v zasnovi celovite digitalne strategije skupine Petrol.

Da bi se lahko bolje spopadli z novimi izzivi, so izpeljali reorganizacijo, ekipo precej okrepili in začeli nekatere stvari delati drugače, skupne usmeritve za celovito transformacijo pa so zbrali in zapisali v obliki ciljne IT-arhitekture.

V okviru reorganizacije informatike nova ekipa dela po načelih agilnega razvoja, v fazi postavljanja je celovito okolje po konceptu DevOps, začeli so uporabljati novo platformo za upravljanje programskih vmesnikov, končana je prva faza postavitve platforme za internet stvari, ki bo glavni gradnik za področje energetskih rešitev.